Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Egnahemshusen går åt i Vasaregionen och fyra andra nyheter att känna till

Från 2021
Människor som går omkring på en husvisning.
Bildtext Husen går snabbt åt i Vasaregionen.
Bild: Yle

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

EU:s utrikesministrar möts kring migrantkrisen

EU:s utrikesministrar träffas i dag i Bryssel för att att diskutera den pågående migrantkrisen vid gränsen mellan Belarus och Polen.

Gränsen Polen-Belarus, på ena sidan syns soldater (Polen) och på andra sidan massiv av migranter.
Bildtext Flera människor har redan avlidit vid gränsen.
Bild: TASS / All Over Press

Eu väntas införa nya sanktioner mot Belarus och mot flygbolag, resebyråer och myndigheter som tros delta i att transportera migranter till gränsen. Migranter har kommit till Belarus med flyg från bland annat Turkiet och Syrien.

Finland representeras på mötet av utrikesminister Pekka Haavisto.

Stor efterfrågan på egnahemshus i Vasaregionen

Det finns mycket färre bostäder till salu i Vasaregionen än tidigare. Framför allt märks en efterfrågan på egnahemshus. Försäljningstiderna är korta, objekten få och köparna många.

Husen i Vasa ligger för tillfället ute till försäljning i medeltal 34 dygn. Kring nyår var försäljningstiden 146 dygn. I takt med att försäljningen går fort stiger prisen på särskilt de mindre egnahemshusen.

Åbolands näringsliv hjälper uppstartföretag

I Finland grundas årligen tusentals nya uppstartsföretag. För att de ska klara av att växa och nå nästa nivå krävs det förutom finansiering ofta också stöd i olika form.

Det erbjuder nu Åboregionens näringsliv, helt gratis.

– Vi mentorerar företagen ganska långt på deras egna villkor, men har en del metoder som vi har sett är bra att följa då det gäller den här sortens företagsstöd, säger network manager Michael Lindholm vid Turku Business Region.

Michael Lindholm på företagardagarna i Åbo.
Bildtext Michael Lindholm säger att han är glad över att få hjälpa.
Bild: Oskar Karlsson / Yle

Kriterierna för företagen som vill delta är inte speciella, men de hjälper om företaget är verksam i en sådan bransch att det finns hjälp att få.

Österrike vill att ovaccinerade stannar hemma

Stränga restriktioner för ovaccinerade personer över 12 år gäller i hela Österrike från och med i dag.

Coronaläget i landet har försämrats hastigt under de senaste veckorna. Redan tidigare infördes restriktioner i de hårt drabbade regionerna Oberösterreich och Salzburg, men utvidgas alltså nu.

Människor promenerar omkring på en gata i centrum av Wien.
Bildtext Från och med i dag ska ovaccinerade helst stanna hemma i Österrike.
Bild: Askin Kiyagan / AOP

I praktiken innebär det ett slags utegångsförbud för ovaccinerade, som enligt förbundskansler Alexander Schallenberg endast kommer få lämna sina hem "i undantagsfall".

Det här omfattar bland annat matinköp, läkarbesök, skola och studier och för att utöva sin religion. Restriktionen gäller inte barn under tolv år.

Luftföroreningar dödar européer

Europeiska miljöbyrån EEA uppskattar att cirka 307 000 personer inom EU dog i förtid på grund av luftföroreningar år 2019.

Över hälften av dödsfallen (178 000), som orsakades av små- och mikropartiklar, markozon och kvävedioxid, kunde ha förhindrats om samtliga medlemsländer hade följt Världshälsoorganisationen WHO:s direktiv, enligt EEA.

Rök väller ur pipan till ett värmekraftverk i Estland.
Bildtext Kraftverk i Estland.

Europeiska miljöbyrån, som är en enhet inom EU, slår fast att luftföroreningar är den största enskilda miljömässiga hälsorisken i Europa.

Vädret:

Mildare luft från sydväst strömmar in i landet och ett snöfallsområde rör sig över Lappland.

I landets södra och mellersta delar samt i västra delen av Norra Österbotten och Kajanaland från i eftermiddag lokalt duggregn eller lätt regn, i Norra Österbotten och Kajanaland lokalt även snöfall eller snöblandat regn. Temperaturen först -2...-8 grader, mildare under dagen

I nordöstra Österbotten och Lappland västerifrån snöfall. I kväll lokalt klarare. Temperaturen stiger på dagen till mellan +1 och -3 grader. I natt är det lokalt kallare.