Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Alldeles nytt parti med antikorruptionsagenda på väg mot valseger i Bulgarien

Från 2021
Kiril Petkov (till vänster) kramade om Asen Vasilev då vallokalsundersökningarna visade att deras alldeles nya parti såg ut att ha fått flest röster i söndagens parlamentsval.
Bildtext Kiril Petkov (till vänster) kramade om Asen Vasilev då vallokalsundersökningarna visade att deras alldeles nya parti såg ut att ha fått flest röster i söndagens parlamentsval.
Bild: Lehtikuva

På söndagen gick Bulgarien till val för tredje gången på bara drygt sju månader. Vallokalsundersökningarna pekar nu på att ett alldeles nytt uppstickarparti som kallar sig "Vi fortsätter förändringen" fått flest röster. EU:s fattigaste land, svårt drabbat av covid-19, skulle äntligen behöva en fungerande regering.

Det nygrundade antikorruptionspartiet "Vi fortsätter förändringen" (PP) ser, enligt vallokalsundersökningarna, ut att få över 26 procent av rösterna i det bulgariska parlamentsvalet.

Landets långvarige premiärminister Bojko Borisov och hans konservativa Gerb-parti skulle enligt samma mätningar få knappt 24 procent av rösterna.

De första egentliga resultaten publiceras senare på måndagen, men det kan dröja flera dagar innan det slutliga resultatet är klart.

Det hölls parlamentsval i Bulgarien i både april och i juli, men ingen partiledare lyckades bilda regering efter de två valen. Borisov och Gerb fick flest röster i valet i april, men inget parti vill regera med korruptionsanklagade Borisov.

En anhängare kysste Bulgariens långvarige ledare Bojko Borisov på pannan utanför en vallokal i huvudstaden Sofia på söndagen.
Bildtext En anhängare kysste Bulgariens långvarige ledare Bojko Borisov på pannan utanför en vallokal i huvudstaden Sofia på söndagen.
Bild: Lehtikuva

I valet i juli vann populistpartiet ITN med smal marginal över Gerb, men drabbades av olika kontroverser och ställde sig sedan utanför regeringsförhandlingarna.

Korruption i fokus i EU:s mest korrumperade land

Partiet "Vi fortsätter förändringen" (PP) grundades för bara några veckor sedan av Kiril Petkov och Asen Vasilev, två Harvardutbildade män i 40-årsåldern. Partiledaren Petkov har fungerat som tillförordnad ekonomiminister tidigare i år och Vasilev som tillförordnad finansminister.

Nu ser det alltså ut att ha gått ännu bättre än vad som förutspåddes för deras uppstickarparti.

Enligt Petkov visar det preliminära valresultatet att Bulgarien nu är inne på en ny väg.

– Vänster, center eller höger spelar ingen roll. Om vi kan få ett slut på korruptionen och omfördela pengar till fördel för skattebetalarna, så kommer vi att få stöd av flera partier, sa Petkov efter att vallokalsundersökningarna offentliggjorts.

Partiledaren Petkov, en Harvard-utbildad tidigare affärsman, omringades av journalister efter att vallokalerna stängt i Bulgarien på söndag kväll.
Bildtext Partiledaren Petkov, en Harvardutbildad tidigare affärsman, omringades av journalister efter att vallokalerna stängt i Bulgarien på söndag kväll.
Bild: Lehtikuva

Stora utmaningar

Om det nu verkligen blir Petkov som får försöka bilda en regering i landet, så menar analytiker att det kunde vara möjligt med stöd av två mindre antikorruptionspartier och socialisterna, men regeringsförhandlingarna väntas bli svåra också den här gången.

Nyhetsbyrån AFP har intervjuat analytikern Boriana Dimitrova som varnar för att Petkov och Vasilev "trots sin stora entusiasm" saknar politisk erfarenhet och kan få svårt att leda en stabil koalitionsregering.

En stabil regering är precis vad Bulgarien äntligen skulle behöva, mitt i den hälsokris och djupa ekonomiska kris som landet befinner sig i.

Bara drygt 23 procent av 6,9 miljoner bulgarer är fullvaccinerade mot covid-19. Förra veckan dog över 200 bulgarer av covid-19 varje dag. En dag låg dödstalet på 334. Över 8 000 människor vårdades för covid-19 på bulgariska sjukhus i slutet av veckan, ungefär 700 av dem på intensivvården.

Källor: AFP, AP, Yle