Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige förlorade ödesmatchen mot Spanien – tvingas till VM-playoff där Zlatan är avstängd i första matchen: "Vet inte ens om jag lever vid playoff"

Från 2021
Robin Olsen och Zlatan Ibrahimovic.
Bild: imago images/Pressinphoto/ All Over Press

Alvaro Morata satte in 1–0 för Spanien i den 86:e minuten och samtidigt dog Sveriges förhoppningar om att vinna grupp B. Spanien är klart för VM medan Sverige får försöka ta en plats till mästerskapet via playoff. Alla är besvikna, säger Zlatan Ibrahimovic.

Efter förlusten mot Georgien i torsdags krävdes svensk seger mot Spanien för att laget skulle kunna vinna gruppen och ta direktplatsen till VM.

Sverige gjorde det mesta rätt i Sevilla. Spelarna sprang, slet och skapade chanser. Emil Forsberg hade flera kanonlägen i matchen men bollen smet tätt utanför. Och i stället för ett svenskt mål kom kallduschen i den 86:e minuten.

Robin Olsen tippade ett skott i ribban men på returen var inhopparen Alvaro Morata först och rakade in bollen.

– Det är surt så klart. Vi åkte hit och ville ge det en chans. Jag fick två bra lägen samtidigt som de hade mycket boll men vi kontrollerade det på ett bra sätt.

– Vi visste att vi hade mycket att ge men det var inte vår dag. Det var egentligen inte här vi förlorade. Det var tidigare och det känns extra surt, säger Emil Forsberg enligt Fotbollskanalen.

Zlatan avstängd

Andraplatsen i gruppen betyder att Sverige kommer att spela playoff till VM i mars nästa år. Playoff lottas fredagen den 26 november och där kommer Sverige att vara seedat.

– Alla är besvikna, men jag tror att man är besviken för att man inte kom etta men vi ska vara positiva. Vi gjorde en bra match, säger Zlatan Ibrahimovic.

Ibrahimovic fick ett gult kort i slutet av matchen och är därmed avstängd i playoff-semifinalen.

– Vi får se vilka vi får i playoff men det är långt fram. Jag vet inte ens om jag lever vid playoff, säger han.

I det spanska lägret kunde förbundskaptenen Luis Enrique pusta ut då VM-biljetten säkrades.

– Om jag ska vara ärlig så är det en stor lättnad. Jag kände betydligt större press i de här matcherna där folk tror att det är lätt att få bra resultat än i EM eller i Nations League, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Portugal tappade gruppsegern

I grupp A ställdes Portugal mot Serbien i en direkt avgörande match mot VM-platsen. Portugal toppade gruppen inför matchen och då laget hade bättre målskillnad skulle ett kryss räcka för att säkra VM-spel.

Ett kryss såg det också ut att bli då matchen stod 1–1 till den 90:e minuten. Men då slog Serbien till och chockade Portugal. Alexander Mitrovic fick stå helt fri och nickade in målet som tog Serbien till VM.

– Vi måste be alla portugiser om ursäkt men det här laget kommer att spela i VM, det garanterar jag. Vi måste förbereda oss bra och slå våra motståndare i playoff. Jag litar på mina spelare, säger Portugals förbundskapten Fernando Santos.

Resultat:

Grupp A:
Luxemburg – Irland 0–3
Portugal – Serbien 1–2

Serbien klart för VM, Portugal till playoff

Grupp B:
Grekland – Kosovo 1–1
Spanien – Sverige 1–0

Spanien klart för VM, Sverige till playoff

Grupp H:
Kroatien – Ryssland 1–0
Malta – Slovakien 0–6
Slovenien – Cypern 2–1
Kroatien klart för VM, Ryssland till playoff

Grupp J:
Armenien – Tyskland 1–4
Liechtenstein – Rumänien 0–2
Nordmakedonien – Island 3–1

Tyskland klart för VM, Nordmakedonien till playoff

Diskussion om artikeln