Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dags för UMK igen – Tävlingen för ny musik! Finlands största musikshow ordnas som ett publikevenemang och helkvällsfest i Logomo i Åbo i februari

Från 2021
Uppdaterad 16.11.2021 19:35.
UMK 2022 arrangeras som en helkvällsfest i Logomo i Åbo lördag 26.2. - Spela upp på Arenan

Finlands största musikshow, Tävlingen för ny musik, förnyas år 2022. Förutom UMK-showen ordnas en fest som räcker hela kvällen i Logomo i Åbo 26.2.2022.

Artisterna i den 11:e upplagan av Tävlingen för ny musik offentliggörs onsdag 12.1 och en tävlingslåt per dag presenteras från och med 13.1 på Yle Arenan och i musikstreamingtjänster.

I UMK22-showen ser vi sju tävlingsbidrag och Finlands populäraste stjärnartister.

Under UMK22 får finländarna rösta på sin egen favorit och tillsammans med en internationell jury välja Finlands representant till Eurovisionen, som ordnas i Turin i Italien i maj 2022.

UMK-vinnaren går från en miljonpublik i Finland till det största musikprogrammet i världen: Eurovision Song Contest med dess hundratals miljoner tittare.

Fjolårsvinnarna Blind Channels internationella framgång har ökat intresset för UMK 2022

Tävlingen som startade 2012 och vars roll som artisternas språngbräda mot stjärnorna, både i Finland och internationellt, har stärkts år för år. UMK-sändningen 2021 nådde 1,9 miljoner finländare och mediesynligheten, spelningarna på radio och streamingframgången var oerhört omfattande.

Låtarna från UMK21 har spelats sammanlagt över 50 miljoner gånger på Spotify.

Blind Channel semifinalin jälkeen
Bildtext Gruppen Blind Channel segrade i UMK21 och representerade Finland i Eurovision Song Contest i Rotterdam förra våren.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Blind Channels låt Dark Side blev i år en av de mest streamade finländska låtarna någonsin.

I Eurovision Song Contest i Rotterdam i maj fick Blind Channel en fin sjätte placering och bandet har blivit mycket populärt internationellt.

Bandets framgång i Eurovisionen inför hundratals miljoner tittare har ytterligare ökat intresset för UMK bland finländska artister.

UMK22 har det mest mångsidiga artistupplägget någonsin

Tack vare Blind Channels stora framgång var nivån på sökandena hög i år och både nya, stigande artister och finländska legender är med i UMK22.

Det kom in totalt 312 låtar till uttagningen för UMK22 i september, vilket var klart fler än året innan.

Sammanlagt över 1000 personer var med och gjorde låtarna.

Klart fler rockband än tidigare deltog i uttagningen.

― Tapio Hakanen, ordförande för UMK-juryn

UMK-juryn, som leds av YleX:s musikchef Tapio Hakanen och består av proffs inom musikbranschen, hade ett utmanande arbete att välja ut sju låtar och artister till tävlingen 2022.

– Det artistupplägg som valts till årets tävling är det mest mångsidiga i UMK genom tiderna, säger Hakanen.

– I tävlingen deltar stigande popstjärnor, internationella exportlöften, en artist som alla finländare känner till och som har deltagit i ett känt musikprogram, en långvarig favorit vars karriär sträcker sig från 80-talet till nutiden samt nya namn som musikbranschen snackar om, fortsätter han.

– Dessutom deltog klart fler rockband än tidigare i uttagningen, avslöjar Tapio Hakanen, ordförande för UMK-juryn.

Viktiga datum och info:

● Biljettförsäljningen till UMK22-evenemanget börjar idag tisdag 16.11 kl. 13 på Lippupiste, pris från 19,90€ (inkl. efterfest), biljett endast till efterfesten 11 €.

● Offentliggörande av artisterna i Tävlingen för ny musik infaller 12.1.2022, och en låt per dag presenteras från och med 13.1.

● UMK22-evenemanget går av stapeln hela kvällen i Logomo i Åbo lördag 26.2.2022 kl. 19–04.

● På UMK22-efterfesten i Logomo kl. 23–04 spelar bland annat dj Orkidea, Club La Persé, Fiona Timantti samt YleX:s Anne Lainto och Renaz.

● UMK22-finalen sänds på Yle TV1, Yle Arenan och i Yles radiokanaler 26.2.2022 kl. 21–23.

● Eurovisionen, det vill säga Eurovision Song Contest äger rum i Turin i Italien 10.5, 12.5 och 14.5.2022.

● Mer information om UMK22 hittar du på www.yle.fi/umk.