Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Grönan DC från Hangö vill hålla sin ligaplats i dart – ”Det primära målet att hållas kvar i serien”

Fyrä män står på rad.
Bildtext Matti Ek, Sami Högström, Tomi Kinnunen och Peter Selenius kastar dart för Grönan DC i FM-ligan.

Hangöföreningen Grönan DC (Dart Club) steg till FM-ligan i dart för den här säsongen. Premiärmatcherna mot Kotka DC gick bra och gav mersmak.

Sami Högström är lagkapten i Grönan DC som tävlar om finska mästerskapet i FM-ligan dit Hangöklubben steg för den här säsongen. Han säger att första matchen för en dryg vecka sedan gick bra även om nervositeten tog vid lite grann.

– Första matchen var ganska svår, för båda lagen.

– Fast jag har kastat dart i 30 år så blev nog händerna lite kalla emellanåt, så pass nervigt var det, säger Högström.

Grönan DC:s fyramannalag förlorade den första matchen (3-5) och vann den andra (5-3). Klubben kastar sina hemmamatcher i Pub Grönan på Boulevarden i Hangö.

Laget tränar en gång i veckan

I Grönan DC:s lag kastar förutom lagkaptenen Sami Högström från Täktom också Matti Ek (Salo), Peter Selenius (Hangö) och Tomi Kinnunen (Ekenäs).

Laget tränar en gång i veckan tillsammans, men Högström säger att var och en nog kastar så gott som varje dag hemma. Det gör man helt enkelt för att hålla touchen till kastandet.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Högström säger att Hangölagets främsta målsättning är att inte tvingas kvala nedåt för sin plats i högsta serien.

– Det är förstås givet att vi försöker vinna serien, vilket är utopi, men kanske ändå inte helt omöjligt.

Grönan DC:s följande match går mot Päkki Darts i östnyländska Pyttis (27.11). Högström säger att Grönan DC har tävlat mot det laget tidigare och att matcherna varit jämna.

– Vi åker nog dit för att vinna och det är inte alls en omöjlig uppgift.

Längsta resan går till Uleåborg

I FM-ligan spelas en enkel serie där alla lag en gång möter varandra. Grönan DC kommer att resa till Uleåborg (Perämeri DC), Laitila (Kukon Tikka) och Vääksy norr om Lahtis (Samuli Blues). Efter grundserien spelas en slutserie där mästerskapet avgörs

Sami Högström säger att lagmedlemmarna delar på resekostnaderna.

– Vi har nog snackat med möjliga sponsorer som ställt sig välvilligt till att stödja verksamheten. Vi har ännu inga konkreta sponsoravtal, men det skulle nog behövas, det blir en hel del resande i FM-ligan.

En man kastar pil och en annan man ser på-
Bildtext Grönan DC:s Peter Selenius kastar och Tomi Kinnunen bokför.

En bra dartkastare ska ha goda nerver och bra motorik.

– Allt i den här grenen baserar sig på upprepningar.

Öl höjer inte prestationen

Dart är en del av pubkulturen och till pubkulturen hör öldrickande eller alkoholförtäring överlag. Sami Högström säger ändå att den kombinationen inte fungerar på liganivå.

– Ska man kasta på högsta serienivån och vill man komma långt i den här grenen, så gäller det nog att vara helt nykter. Öl höjer inte på prestationen.

– På lägre serienivåer, hobbynivå, så finns det de kastare som dricker lite medan de kastar, medan andra inte gör det, säger han.

Diskussion om artikeln