Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Utslitna kläder samlas in och bearbetas för att bli garn, filterdukar och akustikskivor

Från 2021
Uppdaterad 16.11.2021 09:46.
En man sätter en påse med avlagda textilier i en soptunna för det ändamålet.
Bildtext Den nya avfallslagen slår fast att insamlingen av avlagda textilier måste startas upp i hela landet innan utgången av 2023.
Bild: Rosk'n Roll

Från och med i dag (15.11) kan du packa ner dina utslitna kläder i en sopsäck och dumpa dem i ett insamlingskärl för avlagda textilier.

Avfallsstationerna i Ekenäs, Vichtis, Borgå och Lovisa tar emot dina textilier.

Dessutom kan du föra dina gamla kläder till Munka avfallscentral i Lojo, Domargård avfallscentral i Borgå, Emmaus Westerviks loppmarknad i Ekenäs och Goodwills donationsställe i Lovisa.

Rosk'n Roll planerar utöka insamlingsställena de närmaste åren.

"Tumregeln är att rena, torra och utslitna, det vill säga oanvändbara klädesplagg och hemtextilier, klassas som avlagda textilier", säger projektplanerare Marika Makkonen på Rosk'n Roll i ett pressmeddelande.

Till insamlingen får du inte föra till exempel bälten, mattor, skor, underkläder, kuddar eller täcken.

Textilierna återanvänds

De insamlade textilierna förädlas och blir returfiber i Sydvästra Finlands avfallsservice nya anläggning i Pemar. Av de återvunna fibrerna kan man tillverka garn, olika fibertygsmaterial, isoleringar, akustikskivor, filterdukar och kompositmaterial.

"Ifall kläder och textilier i gott skick slinker ner i insamlingen, så återanvänds de som sådana. Rosk'n Roll uppmuntrar trots allt att lägga användbara kläder av god kvalitet till exempel i insamlingar som drivs av välgörenhetsorganisationer alternativt föra dem till butiker som säljer återvunna kläder eller till loppmarknader, i stället för att sätta dem i insamlingen för avlagda textilier", säger Marika Makkonen.

En man sätter en påse med avlagda textilier i en soptunna för det ändamålet.
Bildtext Serviceman Toni Kuosmanen på avfallshanteringsbolaget Rosk'n Roll vid ett kärl där man sätter slitna textilier.
Bild: Rosk'n Roll

I Finland uppstår årligen 100 miljoner kilo textilavfall. Hittills har det inte varit möjligt att behandla avlagda textilier i Finland.

Om det inte finns en insamlingspunkt på ett rimligt avstånd uppmanar Rosk'n Roll sina kunder att fortsättningsvis sätta oanvändbara textilier i insamlingskärlet för blandavfall.

Diskussion om artikeln