Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Det stora finlandssvenska dialektquizet: Vet du vad en strukabisi gör, var hynschon finns och hur en larmogär person beter sig?

Från 2021
Uppdaterad 04.12.2021 14:46.
Illustrationsbild av bästa hemknuten i Svenskfinland.
Bildtext I Svenskfinland talar man dialekt på olika orter i Österbotten, Åboland, Västra Nyland, Östra Nyland och på Åland. I Helsingfors talar man slang.
Bild: Henri Salonen

Tänk om vi i framtiden har robotar som talar närpesiska och Siri skulle förstå både fammo Sigbritt i Sibbo och mofa Lefa i Sörnäs. Det blir möjligt om artificiell intelligens också förstår finlandssvenska dialekter.

Testa om du själv har koll på hur man pratar på olika håll i Svenskfinland. Om du också vill donera prat kan du göra det här.

Vårt modersmål står oss ofta nära hjärtat och väcker känslor. Var och en har sitt eget specifika sätt att uttrycka sig. Därför är språk så fascinerande. Det kan hända att några uttryck inte har skrivits här på ett sätt som du skulle uttrycka dig.

Skriv gärna i kommentarsfältet och säg hur du säger i stället. Tycker du att något viktigt fattas? Dela friskt med dig i kommentarsfältet. Vi blir glada om du delar med dig av just ditt unika sätt att prata. Donera också ditt prat till kommande generationer.

Quizet kom till genom samarbete mellan flera medarbetare på svenska yle. Särskilda tack till Mikael Crawford, Patrik Rosström, Sandra Wikstrand, Sofi Nordmyr, Jessica Morney och Charlotte Lindroos.

I slangfrågorna konsulterade jag mina egna barn Emil, Vivi och Viktor Vesterinen, som är födda och uppvuxna i stadin.

Sista frågans stavning korrigerades 4.12 kl. 14.45

Diskussion om artikeln