Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Offentliga sammankomster inomhus begränsas i Egentliga Finland – gäller inte om arrangörer tar i bruk covidintyg

Uppdaterad 15.11.2021 16:54.
Människor umgås ute på en nattklubb.
Bildtext Nya sammankomstbegränsningar träder i kraft i Egentliga Finland på tisdag.
Bild: Silja Viitala / Yle

Från och med tisdagen 16 november begränsas offentliga inomhustillställningar på över 50 personer i Egentliga Finland. Det beslutade Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland på måndagen.

Restriktionerna är i kraft fram till den 16 december i alla kommuner inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och gäller offentliga tillställningar där över 50 personer samlas inomhus.

– Restriktionerna gäller inte om aktörer tar i bruk EU:s digitala covidintyg, säger Heikki Mäki, direktör vid Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland.

Covidintyg kan användas som ett alternativ till gällande coronabegränsningar, och med covidintyg är det alltså möjligt att komma in till evenemang och tillställningar.

Åbo mässcentrum tar från och med tisdagen 16 november i bruk EU:s digitala covidintyg vid alla tillställningar som ordnas i mässcentret. Alla över 16 år som besöker, ordnar utställningar eller uppträder i Åbo mässcentrum behöver uppvisa covidintyg.

Med restriktionerna vill man minska spridningen av av coronaviruset, skydda riskgrupper och trygga kapaciteten inom hälso- och sjukvården.

– Trots att coronavaccineringarna framskridit bra är läget just nu mycket kritiskt och vi ansåg att det här är ett nödvändigt beslut. Förhoppningsvis motiverar detta folk till att ta coronavaccinet, säger Mäki.

"Vi har väntat länge på det här beslutet"

Vid Åbo Svenska Teater får Regionförvaltningsverkets beslut ett positivt mottagande.

– Vi har väntat länge på det här beslutet. Det positiva är att vi nu kan införa coronapasset och kan ta in full kapacitet även till restaurangscenen Tiljan, säger Jukka Aaltonen som är teaterchef vid Åbo Svenska Teater.

Den snabba tidtabellen för ibruktagandet av restriktionerna får dock kritik av Aaltonen.

– Det är olyckligt att beslutet träder i kraft genast följande dag efter alla dessa diskussioner om restriktionerna. Kan man inte få lite framförhållning, ens några dagar, säger Aaltonen.

Hittills har Åbo Svenska Teater inte krävt covidintyg av sina besökare, men enligt Aaltonen kommer det nu att tas i bruk.

– Vi tar i bruk det genast imorgon, tisdag, säger Aaltonen.

Enligt Aaltonen är de nya restriktionerna lite problematiska med tanke på familjeföreställningen Hundarnas historiepjäs.

– Eftersom publiken för det mesta kommer bestå av under 16-åringar hoppas vi verkligen att skolorna inte ställer in besök. Regionförvaltningsverkets beslut gäller ju endast personer över 16 år, säger Aaltonen.

Artikeln uppdaterades 15.11.2021 klockan 16.53 med kommentarer av Jukka Aaltonen.