Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen godkände nya och förlängda coronarestriktioner – restaurangbegränsningar i fyra nya områden

Uppdaterad 15.11.2021 20:04.
Två personer dansar i en bar.
Bildtext Restriktionsbeslut börjar gälla på onsdag.

Regeringen godkände på måndagskvällen nya coronarestriktioner under ett extrainsatt möte. Nu införs restaurangrestriktioner i fyra nya områden.

De fyra nya områden som får restaurangbegränsningar är Norra Österbotten, Birkaland, Egentliga Tavastland och sydvästra Lappland. Restriktionerna börjar gälla på onsdag.

Förutom nya restriktioner i de här fyra områdena som nu övergått till fasen för samhällsspridning förlängs de nuvarande restriktionerna i åtta olika landskap: Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Kymmenedalen, Österbotten, Päijänne-Tavastland, Satakunta, Nyland och Egentliga Finland.

Restaurangrestriktionerna förlängs till årsskiftet i alla landskap som är i fasen för samhällsspridning.

Kan kringgås med covidintyg

I de områden där epidemin är värst får restauranger hålla öppet till klockan ett på natten, och de måste sluta servera alkohol vid midnatt. Barer måste också begränsa antalet kunder till hälften, och restauranger till 75 procent.

Krogar kan ändå välja att utnyttja covidintyget och på så sätt undvika restriktionerna för de personer som har ett giltigt intyg.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterade i dag 3 200 nya coronafall, vilket innefattar siffror från de fyra senaste dagarna. 293 personer vårdas på sjukhus på grund av covid-19, 36 av dem på intensiven.

Artikeln uppdaterad 15.11.2021 klockan 19.12 med att regeringen godkänt restriktionerna.