Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

UMK blir ett helkvällsevenemang i Logomo i Åbo: "Här kan vi ordna en show i världsklass"

Från 2021
Vuoden 2013 tanskalainen viisuvoittaja Emmelie De Forest esittää kappaleen
Bildtext Arkivbild. Då UMK senast ordnades i Logomo bjöds det också på en sprakande föreställning.
Bild: Yle / Miikka Varila

Efter två år i TV-studion får musiktävlingen UMK, alltså Uuden Musiikin Kilpailu, igen spela framför en levande publik. Den här gången blir programmet en helkvällsshow i Logomo i Åbo.

Pia Ljungman står för planeringen av det här årets UMK och hon säger att ett evenemang med livepublik är viktigt inte bara för publikens egen njutning, men också för artisterna.

– Artisterna måste få vänja sig vid den responsen man får från en livepublik. Man måste minnas att det för ett av bidragen är det sista uppträdandet innan man tävlar i Eurovisionen, säger Ljungman.

Det här är första gången som UMK blir ett helkvällsevenemang för livepubliken med mycket innehåll utöver det som kommer att synas i sändningen.

– Vi har planerat program från klockan 19:00 till 04:00. Vi börjar med en förshow med DJ Harvest för att få igång stämningen. Sen blir det sändning och till sist har vi också en efterfest för alla myndiga publikmedlemmar, säger Ljungman.

Darude ja Sebastian Rejman halaavat toisiaan.
Bildtext Då UMK senast ordnades i Logomo var det Darude som tillsammans med Sebastian Rejman gick vidare till Eurovision.
Bild: Yle / Miikka Varila

Ljungman säger att det är en tuff uppgift som de tävlande står inför.

– De måste i tre minuter inte bara underhålla publiken i Logomo, men också tittarna där hemma. Man måste ge allt man har för att hålla energin på en tillräckligt hög nivå. Annat räcker inte. Därför vill publiken också att alla ska lyckas.

Åbo har både publik och lokal i världsklass

UMK ordnades i Åbo senast 2019 och Pia Ljungman minns Åbopubliken varmt.

– Publiken i Åbo är fantastisk. Det som skapar en så elektrisk stämning under UMK är det att alla hejar på alla. Vi är också glada att vara tillbaka i Logomo. Vi har gått igenom många olika alternativ runt om i Finland, men här kan vi leverera den show i världsklass som vi vill bjuda på, säger Ljungman.

Ljungman säger att tekniken som krävs för UMK är på samma nivå som för Eurovisionen, och därför kan det vara utmanande att hitta ett lämpligt ställe för showen.

– Salen ska till exempel bli helt mörk, och det går inte på alla ställen. Dessutom är Logomo också sedan tidigare rustad för TV-sändningar, säger Ljungman.

Publik hittas också utomlands. Varje år sänds UMK via arenan och samlar mycket publik också utanför Finland. Det här året kommer också programmet att synas på den spanska TV-kanalen TEN. För att sänka språkbarriären så har också Spanien egna kommentatorer för sändningen.

Evenemanget går av stapeln 26 februari 2022. Mera information om tävlingsbidrag och övrigt program kommer 12 januari.