Är du oroad över säkerheten på festivaler efter olyckan på Astroworld? Oroa dig inte, säger den finländska branschen – så här gör du om det blir för trångt
Finländska festivalarrangörer följer noggrant med läget efter förra fredagens tragedi på Astroworld-festivalen, där tio personer dog. Många oroar sig över om huruvida något liknande skulle kunna hända i Finland. Men den inhemska festivalbranschen ser det som osannolikt.
Alla som varit på en festival, konsert eller fotbollsmatch vet att det då och då kan bli trångt i publiken. Men för vissa blev rädslan för trängseln nog lite mer påtaglig efter nyheterna om att nu sammanlagt tio personer dött och över 300 skadats efter Astroworld-festivalen i Houston förra fredagen. Ska man våga släppa loss efter två år av hemmasittande och snart gå på festival igen? Finländska festivalarrangörer tycker inte att man ska vara oroad.
Tuomas Kallio, konstnärlig ledare på Flow Festival i Helsingfors, poängterar att finländska publiker inte är lika stora som den på 50 000 i Houston, eller 100 000 i Roskilde år 2000, då nio människor dog.
– Olyckan på Pearl Jams konsert i Roskilde hade stor inverkan på branschen och hur många som ansågs lämpligt att ha i publik, säger han och lyfter fram att man genom olika säkerhetsarrangemang alltid har en rätt kontrollerad situation på finländska festivaler.
Tio personer dog och över 300 skadades på Astroworld-festivalen i Houston
Flera skadade konsertbesökare stämmer stjärnorna Travis Scott och Drake.
Blir det för trångt? Rör dig bakåt!
Också Hannu Vappula, säkerhetsansvarig på Weekend festival, säger att risken för en så kvävande trängsel att folk skadas eller dör är mindre på finländska festivaler på grund av deras storlek, men man arbetar också hårt för att säkerställa säkerheten på andra vägar.
– När ett evenemang arrangeras med räddningstjänstens tillstånd måste man planera för räddningspersonalens väg in i publiken. Det måste också finnas ett visst antal nödutgångar som ses igenom i god tid.
Enligt Vappula är konsert- och festivalarrangörer i Finland ansvarsfulla och säljer inte fler biljetter än området skulle klara av.
– Säkerhetsfrågorna beaktas mycket noggrant och det är inte bara arrangörens ansvar, utan också till exempel polisens så fort tillståndet för evenemanget stämplas.
Trots alla säkerhetsåtgärder har vi alla olika gränser för när det blir för trångt, även om det inte vore livshotande. Vappula tipsar om att man alltid ska vara medveten om sin omgivning, så att man kan njuta av konserten.
– Om det börjar kännas som att det inte är skoj längre ska man försöka avlägsna sig från platsen där trängseln är som värst. Om man vet att man vill undvika trängsel överhuvudtaget så ska man sikta på att stå längre bak där trycket är mindre, säger Vappula.
Branschen vill ha svar
Morgonen efter förra tragedin på Astroworld vaknade Mikko Niemelä, promoter för Åbobördiga Ruisrock-festivalen, till de chockerande nyheterna. Diskussionen med kollegor påbörjades genast och alla ville ha svar på vad som faktiskt hänt.
– Det kom som en chock, men ännu är inte många frågor besvarade. Fler detaljer kommer då och då men utredningen pågår ju fortfarande, säger Niemelä.
Han påpekar att Ruisrock har en över 50-årig historia som inte innehåller några allvarliga liknande incidenter och försäkrar att man arbetar med säkerhetsfrågor året om. Ändå är det viktigt att veta varför olyckor händer, var än de är.
– Jag kommer att tänka på olyckan i Roskilde 2000 då nio människor dog och nu den här. Det är verkligen viktigt att ta reda på vad som har hänt eftersom dödliga olyckor är extremt sällsynta.