Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tretton år fängelse längsta domen för smuggling av droger via Hangö hamn

Från 2021
Uppdaterad 15.11.2021 20:22.
En byggnad där Helsingfors tingsrätt finns.
Bildtext Helsingfors tingsrätt offentliggjorde domarna i dag i fallet där droger smugglades via Hangö.
Bild: Silja Viitala / Yle

Helsingfors tingsrätt har i dag kommit med flera domar i ett fall där elva kilo kokain beslagtogs i Hangö hamn i april i år.

Tullen beslagtog nästan 11 kilo kokain i en fordonskombination från Tyskland. Dessutom nämner tingsrätten bland annat 60 kilo marijuana som också beslagtogs. 

Tillslaget i Hangö var en del av en internationell storoperation. USA:s federala polis FBI lyckades lura brottslingar att använda krypterade meddelanden som skickades mellan brottslingar i olika länder. FBI överlämnade sedan uppgifterna till myndigheterna i Finland.

Huvudman fick 13 år fängelse

Flera personer fick sina domar i dag (15.11). En av dem är en 46-årig man som dömdes till det längsta straffet, 13 år, skriver nyhetsbyrån STT.

Tingsrätten ansåg att det var han som var huvudman och som såg till att drogerna fördes in i landet och att de lagrades. Han skulle också till en viss del se till att drogerna såldes vidare. 

Enligt polisen är kokainbeslaget på 11 kilo det största i Finlands historia. I domen sägs det att partiet var värt över en miljon euro.

Tingsrätten ansåg att mannen utförde smugglingen som en del av den kriminella gruppen Bandidos verksamhet. 

Chauffören fick tredje längst straffet

Den näst längsta domen, sju år och sex månader, gäller en man som också tillhör Bandidos, anser tingsrätten. Den här personen fick order av 46-åringen, och han genomförde dem. 

Chauffören som hämtade in kokainet till Hangö hamn fick det tredje längsta straffet, sju år. 

Enligt tingsrätten kom mannen överens med en person, som man inte lyckats identifiera, att transportera kokainet till Finland. Syftet var att distribuera kokainet och sälja det enligt de order som getts. 

Som ett led i utredningen genomförde polisen också en husrannsakan i Bandidos lokaler i Tusby i juni.

Källa: STT