Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholms fullmäktige godkände budgeten: "Vi har en bra grund att stå på"

Från 2021
skylt med texten korsholm - Mustasaari
Bildtext Korsholm siktar på ett litet överskott 2022.
Bild: Yle/Jonas Mastosalo

Kommunen siktar på ett knappt plusresultat nästa år. Enligt fullmäktigeordförande Christoffer Ingo (SFP) är kostnaderna för vården det största orosmomentet.

I Korsholm godkände kommunfullmäktige på måndagen budgeten för 2022.

Man räknar med ett resultat på 580 000 euro. Det totala verksamhetsbidraget stiger med fyra procent jämfört med 2021 till 116,6 miljoner euro.

Inkomstskattesatsen hålls oförändrad på 20,75 procent.

– Vi har en bra grund att stå på med hög sysselsättning och en driftsekonomi som är i balans, säger fullmäktigeordförande Christoffer Ingo (SFP).

Mansperson med munskydd ser in i kameran. Kontorsmiljö.
Bildtext Kommunfullmäktiges ordförande Christoffer Ingo (SFP).
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Ingo säger att kommunen inte eftersträvar ett stort resultat, utan satsar så mycket man kan på invånarna. Han är också nöjd med sättet som ekonomin sköts i kommunen.

– I driften gjorde vi inga ändringar, vilket tyder på att både disciplinen och riktningen är den rätta.

Vårdkostnaderna ett orosmoment

Det stora orosmomentet i fråga om ekonomin är enligt Ingo kostnaderna för vården när ansvaret nästa år överflyttas till Österbottens välfärdsområde. I budgeten har man reserverat 64 miljoner euro för vården.

– Om välfärdsområdet plötsligt ska ha flera miljoner mer än budgeterat faller hela den österbottniska kommunsektorn som ett korthus, säger Ingo.

Fullmäktige godkände också ekonomiplanen för 2023–2024 och investeringsprogrammet fram till 2026. Den största investeringen i förslaget är Korsholm bildningscampus, som kommer att bli kommunens största investering någonsin.

I bakgrunden syns en stor skola, framför finns en tom parkeringsplats med endast en bil.
Bildtext Bildningscampuset innebär en förnyelse av det som i dag är Smedsby skolcentrum.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

För bildningscampuset räknar Korsholm med ett anslag på sammanlagt 26,3 miljoner euro under fem års tid. Ingo säger att man redan nu är medveten om att det inte kommer att räcka.

– Frågan är hur länge projektet kommer att ta och hur byggkostnaderna kommer att se ut i framtiden. Där är mycket oklart ännu.

Diskussion om artikeln