Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Malax godkände budgeten utan ändringar: "Vi är i ett brytningsskede"

Från 2021
Malax kommungård.
Bildtext Skatteprocenten i Malax hålls oförändrad på 21,5 procent.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Kommunfullmäktige i Malax godkände budgeten för 2022. Fullmäktigeordförande Mikko Ollikainen (SFP) konstaterar att kommunens ekonomi är i rätt gott skick tack vare den höga sysselsättningen.

Malax kommunfullmäktige godkände på måndagen budgeten för 2022 utan desto vidare diskussion. Resultatet visar ett överskott på 55 000 euro.

– Vi är i ett sorts brytningsskede, säger fullmäktigeordförande Mikko Ollikainen (SFP).

Med det avser han att en stor del av kommunens uppgifter försvinner nästa år när vården flyttas över till Österbottens välfärdsområde. Liksom i grannkommunen Korsholm har vårdkostnaderna varit ett orosmoment i Malax.

En man med mörkt kort hår och glasögon. I bakgrunden syns en fotbollsplan.
Bildtext Malax fullmäktigeordförande Mikko Ollikainen (SFP).
Bild: Yle/Juho Teir

I nästa års budget har man räknat med en kostnad på 24 miljoner euro för vården. Verksamhetsbidraget ligger på 38,7 miljoner euro och årsbidraget på 2,4 miljoner.

Inkomstskatteprocenten hålls oförändrad på 21,5 procent.

Hög skuldbörda

Ollikainen säger att investeringar har lett till en hög skuldbörda i Malax.

– Det krävs att vi är vakna och följer upp det. Men tack vare ett gott sysselsättningsläge är ekonomin okej jämfört med många andra i vårt land.

Han säger att det är viktigt att kommunen nu ser till att de investeringar man gör motsvarar verkliga behov. Ett ärende som också behandlades på måndagens möte var behovet av nya hyresbostäder i kommunen.

– Men den stora frågan är att se exakt hur skatteintäkterna och statsandelarna i verkligheten slår ut, säger Ollikainen.

Diskussion om artikeln