Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps före detta chefsstrateg Steve Bannon hördes i domstol – står åtalad för kongresstrots

Från 2021
Steve Bannon.
Bildtext Steve Bannon står åtalad för kongresstrots för att inte ha samarbetat i utredningen av stormingen av Kapitolium den 6 januari, då fem personer dog.
Bild: Pete Marovich/EPA-EFE/All Over Press

USA:s expresident Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon hördes i domstol på måndagen. Han står åtalad för kongresstrots efter att han vägrat vittna i utredningen av stormningen av Kapitolium den 6 januari.

På morgonen amerikansk tid rapporterade bland annat CNN att Bannon överlämnat sig själv till den federala polismyndigheten FBI.

– Vi sänker Bidenregimen, sade han till reportrar utanför FBI:s huvudkontor i Washington innan han överlämnade sig.

På fredag förra veckan blev Bannon åtalad för kongresstrots efter att ha vägrat vittna inför utredningen av stormningen av kongressbyggnaden och för att han inte gett utredningskommittén tillgång till de dokument de behövt.

Han vägrade vittna och hänvisade till att han som en del av presidentämbetet har rätt till juridiskt skydd.

Bannon jobbade som chefsstrateg för Donald Trump år 2017, tills han fick sparken. Han var alltså inte anställd av Vita huset vid stormningen av Kapitolium, då fem personer dog.

Utredarna hoppas fallet motiverar andra att vittna

Domaren i fallet är Carl Nichols. Han har blivit utsedd av expresident Trump. Efter domstolsframträdandet släppte Nichols Bannon utan borgenssumma, men Bannon ska dyka upp i domstol en gång i veckan och han har lämnat in sitt pass.

Bannon ska stå i domstol igen på torsdag. Om han fälls kommer han att dömas till minimi 30 dagar och max ett år i fängelse på varje åtalspunkt.

Utredningskommittén hoppas att anklagelserna mot Bannon motiverar andra personer att vittna, som den tidigare stadschefen Mark Meadows som vägrade inte dök upp till sitt vittnesmål på fredagen.

Både republikanska och demokratiska statliga anställda har blivit anklagade för kongresstrots, men det är ovanligt att det faktiskt går till åtal.

Bannon har tidigare åtalats för penningtvätt och bedrägeri, men blev benådad av dåvarande president Trump i januari.

Källor: CNN, AP, Reuters