Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Halarna kom för att stanna i stadsbilden – högskolecampus fyller 10 år i Borgå

Studerande med halare.
Bildtext – Det här är vår halare, säger Ida Pitkälä och håller upp en blå overall. Hon är aktiv i Haaga-Helias studentorganisation HePo.

Yrkeshögskolorna Haaga-Helia och Laurea och deras 1 100 studerande har nu delat campusbyggnad i tio år.

Det är ingen slump att det stora konstverket, av Paula Salmela, i den rymliga och höga aulan heter Yhdessä – Tillsammans – Together. Bubblor, bollar och streck bildar organiska mönster över nästan en hel vägg.

– Det är ett konstverk som ofta syns på fotografier. Vid dimissioner vill alla ta foton framför det, säger Malin Lahdensuo, campusansvarig från Haaga-Helia och kompetensområdesdirektör.

Hennes kollega, överläraren Jarmo Ritalahti, har i tio års tid så gott som dagligen sett konstverket.

– Konstverket har blivit en del av vårt brand, vår marknadsföring. Jag tycker det är jättevackert. Beroende på belysningen inomhus och ute har det lite olika färger, säger han.

Lärare i yrkeshögskola.
Bildtext Jarmo Ritalahti och Minna Lahdensuo vid konstverket som ger själ åt hela huset.

Campushuset har nu tio år på nacken. Interiören består långt av glasväggar och öppna ytor. Transparensen är påtaglig. 

– Huset fungerar ännu bra för våra behov. Vi har många små utrymmen där man kan jobba tillsammans med projekt och sen har vi den här stora aulan som mötesplats, då man kommer och går. Alla ser varandra, det är genomskinligt och öppet, säger Malin Lahdensuo.

Arkitekturen stöder enligt Jarmo Ritalahti pedagogiken. 

– Öppenheten betyder att vi ser vad andra gör och det uppmuntrar andra att jobba. Vi vet dessutom vad de andra jobbar med, säger han.

Lugnt studieliv i Borgå

I studentorganisationen HePo:s kansli hänger halarna i rad. Några lådor fulla med märken väntar på att sys fast efter utförda bravader.

– Borgå är en lugn studiestad. En bra sak är att man snabbt kommer till Helsingfors och rätt många som studerar här bor där, säger Ida Pitkälä som sitter med i styrelsen.

Hon studerar till tradenom på den tvåspråkiga linjen och har ännu två år av studier kvar. Med tanke på halarna tillägger hon.

– Sen finns här några barer som vi ibland ordnar lite program i, säger hon.

Flygbild över campushus i Borgå.
Bildtext Campusbyggnanden finns i Näse.

Campusbyggnaden får mer än godkänt av henne.

– Det är modernt här och väldigt mycket glas. Vi gör ofta grupparbeten och här finns många rum vi kan boka för dem. Så finns det också några rum avsedda för fritid och vila.

På onsdag kommer aulan att fyllas av festfolk, de 10 åren till ära. 

– Det är ett glatt jubileum. Vi har samarbetat jättebra under de här åren och det har ökat hela tiden, säger Jarmo Ritalahti.

Malin Lahdensuo betonar också det goda samarbetet i huset.

– Nu har vi gjort många gemensamma evenemang kring studerandes välbefinnande under epidemin. Så finns det projekt som vi gör tillsammans med bland annat Borgå stad.

Lekfulla stolar i foajé.
Bildtext En av sittgrupperna i den stora aulan.

Av de två yrkeshögskolorna i Borgå som delar campus är Haaga-Helia den större med bland annat studielinjer för turism och ekonomi. Laurea utbildar sjukskötare och socionomer och har 300 studerande i Borgå.

– Socionomutbildningen är väldigt populär, säger Krista Pahkin som är enhetschef på Laurea. För sjukskötarutbildningen har vi de senaste åren haft ett smidigare antagningsförfarande.

Hon ser allt fler möjligheter till samarbete med Haaga-Helia. 

– Vi söker allt mer gemensamma bidrag för utvecklingsprojekt med till exempel Posintra i Borgå. Tillsammans är ett bra ledord också för framtiden här på campus, säger hon.