Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA och Nasa rasar över ryskt test med antisatellitvapen – ska ha utgjort ett hot mot den internationella rymdstationen ISS

Besättningen på den internationella rymdstationen ISS måste ta till nödåtgärder i det skrotregn som det ryska testet ska ha resulterat i.
Bildtext Besättningen på den internationella rymdstationen ISS måste ta till nödåtgärder i det skrotregn som det ryska testet ska ha resulterat i.

Ryssland har sprängt en av sina egna uttjänta satelliter med en antisatellitrobot avfyrad från marken. USA och den amerikanska rymdstyrelsen Nasa beskriver det ryska vapentestet som hänsynslöst och destruktivt. De skrotdelar som den ryska nedskjutningen resulterade i ska ha hotat den internationella rymdstationen ISS och dess besättning.

– Jag är rasande. Det här är samvetslöst, sa Bill Nelson, chefen för den amerikanska rymdstyrelsen Nasa till nyhetsbyrån AP.

– Det är otroligt att den ryska regeringen genomför det här testet som utgör ett hot, inte bara mot internationella astronauter, men också mot deras egna kosmonauter ombord på rymdstationen.

USA:s utrikesminister Antony Blinken och det amerikanska försvarsministeriets talesmän har använt adjektiv som hänsynslöst, destruktivt, ansvarslöst och farligt.

Ryssland testade alltså sitt antisatellitsystem (ASAT). Det finns olika slag av antisatellitvapen, men den här gången ska Ryssland, enligt nyhetsbyråerna, ha skjutit ner en av sina egna, uttjänta satelliter med en missil som avfyrades från jorden.

Besättningen på ISS måste söka skydd

USA uppger att åtminstone 1 500 större skrotdelar hamnade i omloppsbana runt jorden som följd av den ryska rymdskjutningen. Så också hundratusentals småbitar av rymdskrot.

Enligt USA beordrades besättningen ombord på den internationella rymdstationen ISS att söka skydd i sina dockade rymdkapsyler i två timmar efter det ryska vapentestet, som en säkerhetsåtgärd. De ska till och med ha förberett sig för en evakuering.

Ombord på ISS finns fyra amerikanska astronauter, två ryska kosmonauter och en tysk astronaut.

– Det långvariga skrotet som har det här farliga och oansvariga testet har resulterat i, kommer nu i årtionden att utgöra en fara för satelliter och andra rymdobjekt som är nödvändiga för alla länders säkerhet och ekonomiska och vetenskapliga intressen, sa Blinken.

Inte första gången

Ryssland, USA, Kina och Indien har alla tillgång till ASAT-system. Indien sköt ner en satellit 2019 och den nedskjutningen fick också hård kritik från amerikanskt håll. Enligt USA kunde delar av den satelliten också ha kolliderat med ISS.

USA sköt ner en satellit 2008, som svar på en motsvarande kinesisk nedskjutning året innan. Enligt nyhetsbyrån AP utfördes alla de här rymdskjutningarna ändå på en lägre och mindre farlig höjd än den senaste ryska sprängningen.

– Känslan bland folk i rymdbranschen är att vi har allt för mycket rymdskrot där uppe redan. Att medvetet skapa mera är oförlåtligt, sa astrofysikern Jonathan McDowell vid Harvard University till nyhetsbyrån AFP.

Källor: Reuters, AFP, AP, STT