Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Girighet och lögner står i centrum för dramaserien Dopesick – om läkemedelsskandalen bakom den pågående opioidkrisen i USA

Uppdaterad 16.11.2021 10:07.
På bilden syns skådespelaren Michael Keaton som sitter med armarna i kors.
Bildtext Michael Keaton spelar Dr Finnix. som börjar skriva ut recept för OxyContin i tron om att det är mindre beroendeframkallande än andra opioider.

Genom Dopesick ville serieskaparen Danny Strong ställa företaget Purdue Pharma och ägarfamiljen Sackler ställs till svars, men också ge upprättelse åt deras offer.

500 000 döda amerikaner. Det är den svindlande konsekvensen av opioidkrisen, som har skapat förödelse i många små samhällen i USA under de senaste tre decennierna. Den utlösande faktorn var läkemedlet OxyContin, en opioid som marknadsfördes som mycket mindre beroendeframkallande än andra opioider, som morfin och heroin.

– Allt byggde på ett bedrägeri – att tabletterna var mindre beroendeframkallade – och därför blev allt som företaget gjorde för att sälja dem också lögner. Jag blev helt bestört av alla detta ljugande, särskilt som det handlade om farlig och vanebildande narkotika, säger Danny Stong, hjärnan bakom den nya dramaserien Dopesick.

På bilden syns skådespelaren Danny Strong iklädd en blåvitrutig skjorta och mörk kavaj.
Bildtext Danny Strong.

Ingen har straffats

OxyContin skapades av företaget Purdue Pharma som ägs och drivs av familjen Sackler. De senaste åren har det publicerats mängder av böcker om bolagets brott, och före detta anställda har berättat vad som pågick bakom kulisserna.

2019 försattes företaget i konkurs efter att ha blivit föremål för mer än 2600 civilrättsmål, men ingen i familjen Sackler har ännu åtalats för något brott.

På bilden syns ett pampigt matsal med tunga möbler i trä och stora tavlor hängande på väggen. I mötesrummet finns sex personer, kvinnor och män, iklädda mörka kostymer och kavajer.
Bildtext Familjen Sackler.

När jag frågar Danny Strong vad arbetet med serien väckte för känslor hos honom dröjer han inte på svaret.

– Ilska! Jag blev rasande, ända ner i djupet av min själ, över att de kom undan med detta och inte skulle bli straffade. Att ljuga om människors hälsa för att tjäna pengar, särskilt när man redan är stenrik – det är helt obegripligt. Jag undrar om de känner att det var värt det, nu när de är USA:s mest hatade familj, säger Danny Strong.

Hur påverkade din ilska arbetet med serien?

– Man kan inte vara arg under en hel inspelning. Jag vill att vi ska ha kul när vi spelar in, även om historien är tragisk och allvarlig så ska vi kunna känna oss avslappnade och fria att utforska. Men det fanns stunder så jag fick tårar i ögonen, eftersom jag visste att historien vi berättade var sann.

Skådespelaren Will Poulter spelar en av Purdue Pharmas fotsoldater, läkemedelsförsäljare Billy Cutler som gör sig till kompis med landsortsläkare som kan tänkas skriva ut OxyContin till sina patienter. För Poulter är det viktigt att vi får se att det var enskilda individer som orsakade den här krisen.

– Det är viktigt att vi ser människorna bakom skandalen, både de som föll offer för den och de som orsakade den. Det är lätt att bli förblindad av rubriker och statistik så att man glömmer att det finns verkliga människor som måste ställas till svars för sina handlingar, säger han.

På bilden syns människor som sitter på rad med block och penna i famnen och lyssnar på en föreläsning.
Bildtext Will Poulter.

Många olika perspektiv

Serienskaparen Danny Strong ville att Dopesick skulle visa skandalen från alla olika perspektiv, från familjen Sacklers ränksmidande i fina salonger till säljarna som förblindas av girighet, från polis och myndigheter som försöker hitta någon att ställa till svars, till landsortsläkaren och hans patienter: hela samhällen som skövlas av OxyContins framfart.

– Jag ville visa hur inkomstklyftan ser ut i USA. Här har de rika alltid utnyttjat de fattiga, men det här är kanske det mest flagranta exemplet. Den här lilla gruppen vill köpa fler hus och mer konst, och därför behövde 500 000 människor dö, och flera miljoner bli drogberoende, säger Danny Strong.

Livet blir en mardröm

Ett av seriens mest berörande spår följer den unga gruvarbetaren Betsy Mallum, som längtar bort från småstaden i Virginia där hon måste dölja sin sexualitet för sina religiösa föräldrar. När hon drabbas av en ryggskada får hon ett recept på OxyContin av sin läkare, och hennes liv förvandlas till en mardröm.

Betsy spelas av Kaitlyn Dever, känd från filmen Booksmart och tv-serien Unbelievable.

– Jag älskade att spela henne, även om det var en stor utmaning. Hennes berättelse är helt hjärtskärande, men skälet till att jag tackade ja är att hennes historia framförallt handlar om styrka och mod, säger Kaitlyn Dever.

På bilden syns en ung kvinna sitta i en blommig soffa.
Bildtext Kaitlyn Dever.