Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stora Enso investerar stort i Tjöck – bygger ut fabriken för två miljoner euro

Från 2021
En vit fabriksbyggnad.
Bildtext Stora Ensos fabrik i Kristinestad kommer att byggas ut 2022.
Bild: Yle/Juho Teir

Stora Enso investerar ungefär två miljoner euro i fabriken för wellpappförpackningar i Tjöck i Kristinestad. Investeringen kommer att öka flexibiliteten och effektiviteten, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Fabriksbyggnaden i Tjöck kommer att förstoras och kommer att förses med utrustning från fabriken i Lahtis. Vid fabriken i Lahtis kommer två förpackningsbearbetningslinjer att ersättas med en ny linje 2023.

Bearbetningsmaskinerna från Lahtis kommer att användas till att tillverka högkvalitativa flerfärgstryck på wellpappförpackningar.

– Investeringen stärker ytterligare fabriken i Kristinestad. I och med investeringen kan även mindre förpackningsserier tryckas till våra kunder i Finland, konstaterar Tom Lind, som ansvarar för den nordiska förpackningsverksamheten på Stora Enso, i pressmeddelandet.

Byggarbetet inleds under sommaren 2022 och maskinerna flyttas från Lahtis till Kristinestad under våren 2023. Investeringen kommer att minska på behovet av personal med två årsverken, men förorsakar inga uppsägningar.

– Fabrikens kapacitet ändras inte, men investeringen ökar på enhetens flexibilitet och effektivitet. Dessutom kan vi erbjuda våra kunder ett allt mer högkvalitativt produktsortiment, säger Lind.