Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"En otroligt viktig affär" – svenska Saab hoppas på Finlands jaktplansorder, amerikanska F-35 lockar nya köpare

Uppdaterad 16.11.2021 19:37.
Saab Gripen-E.
Bildtext Ett nytillverkat Saab Gripen E på flygplatsen i Linköping.

Samtidigt som anskaffningen av Flygvapnets nya jaktplan är inne på slutsträckan, hårdnar konkurrensläget mellan de europeiska och amerikanska plantillverkarna. Lockheed Martins F-35 lockar nya köpare i Europa, medan Saab hoppas starkt på den finländska storordern.

– Det skulle vara Sveriges största industriella affär, så rent ekonomiskt är den naturligtvis otroligt viktig. Den bygger en långsiktighet för oss som företag med flera länder, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Saab erbjuder Finland sin senaste jaktplansvariant Gripen E i 64 exemplar, referenstalet som använts sedan början av jaktplansupphandlingen. Dessutom ingår två övervakningsplan av typen GlobalEye, som också det svenska flygvapnet nyligen har beslutat att anskaffa.

Eversti Fredrik Holmbom, Pääesikunnan suorituskykyjen suunnitteluosaston päällikkö, Ruotsi. Linköpingissä Saabin mediatilaisuudessa koskien Suomen hävittäjähankintaa.
Bildtext Överste Fredrik Holmbom, svenska flygvapnet.

Överste Fredrik Holmbom vid det svenska flygvapnet ser nya möjligheter för det finsk-svenska försvarssamarbetet, om Finland väljer Gripen och GlobalEye.

– Om vi har samma system blir det mycket enklare att dela information, vi kan tillsammans skapa en lägesbild i luften, på marken och på sjön, konstaterar Holmbom.

Saab Gripen E är en av fem plantyper som tävlar om att få ersätta Flygvapnets F/A-18 Hornet-plan, som köptes i början av 1990-talet. De övriga kandidaterna är Eurofighter Typhoon, franska Dassault Rafale och amerikanska Lockheed Martin F-35 samt Boeing Super Hornet.

Saabin Gripen E -hävittäjälentokoneen kupu. Taustalla auringonlaskun heijastamaa valoa pilviin, heijastuksia kuvusta. 10.11.2021.

Regeringen har slagit fast att inköpspriset får vara högst tio miljarder euro. Den summan ska också täcka beväpning och annan nödvändig utrustning. Dessutom får de nya planens drifts- och underhållskostnader inte bli för höga.

Det svenska flygvapnet räknar med att Gripen E kommer att vara i operativt bruk i Sverige år 2025, samma år som de första nya jaktplanen ska levereras till Finland.

"Strategiskt viktig" verksamhet i Finland

Saab försäkrar att både Gripen-planen, med alla tillhörande vapensystem, och GlobalEye-planen klarar de budgetkrav som Finland ställer med god marginal. Tiomiljardersfrågan är vad det innebär för Saab om Finland ändå väljer en annan tillverkare.

– Självklart, den risken finns ju för oss, även om vi tycker att vi har ett fantastiskt bra och konkurrenskraftigt paket. Det är Finlands regering som väljer och det måste vi respektera. Vi har mycket annan strategiskt viktig verksamhet i Finland, så vi kommer att finnas kvar, försäkrar Jonas Hjelm.

Saabin Gripen-lentäjä Mikael Olsson (vas.) ja Jonas Hjelm, Senior Vice President ja Saab Aeronautics –liiketoiminta-alueen johtaja, takanaan Gripen E -hävittäjälentokone.
Bildtext Jonas Hjelm, chef för Saab Aeronautics, i mitten på bilden.

Saab levererar bland annat stridsledningssystem och torpeder till marinens fartyg och räknar med att rekrytera fler anställda i Finland de närmaste åren.

Saab hoppas kunna sälja fler Gripen E-plan till Brasilien utöver de 36 plan som redan är på väg. Hjelm nämner pågående aktiva säljkampanjer i Colombia och andra latinamerikanska länder, samt jaktplansupphandlingen i Kanada, där Saab är med.

34 s
Gripen E i luften över Linköping. Gripen E Linköpingissä. - Spela upp på Arenan

– Jag ser ganska positivt på marknaden framöver, men det är ju en tuff marknad. Det handlar inte bara om pris och prestanda, det är geopolitik och självklart också säkerhetspolitiska överväganden, säger Jonas Hjelm.

Europeiska marknaden blir varmare

Saab deltar också i det sameuropeiska jaktplansprojektet FCAS (Future Combat Air System) som väntas ersätta både Eurofighter, franska Rafale och eventuellt andra plantyper i framtiden.

Eurofighter Typhoon hävittäjä nousee Pirkkalan lentokentältä.
Bildtext En brittisk Eurofighter Typhoon lyfter från Birkala flygplats, januari 2020.

Konkurrensen på den europeiska marknaden har hårdnat sedan amerikanska Lockheed Martins F-35 vann upphandlingen för det schweiziska flygvapnet i somras.

Också Grekland och Tjeckien verkar vara intresserade av F-35, vilket skulle innebära dåliga nyheter för Saab. Tjeckien använder nu den äldre Gripen C/D-modellen via ett leasingkontrakt, som går ut år 2027.

Rykten har cirkulerat om att också Spanien skulle planera en F-35-anskaffning, men uppgifterna har tillbakavisats av det spanska försvarsministeriet. Spanien håller fast vid sin andel i FCAS-projektet, försäkrade ministeriet i början av november.

Lockheed Martin: Omöjligt att jämföra driftskostnader

Lockheed Martin ville ursprungligen inte avslöja hur många plan som ingår i bolagets slutgiltiga offert till Finland, men har senare bekräftat att det handlar om 64 plan. Även om F-35 sannolikt är den dyraste av de fem kandidaterna, har bolaget inte velat pruta på antalet plan.

F-35 Lightning II-hävittäjä Satakunnan lennoston kentällä Pirkkalassa.

– Vi har också utrymme i vår budget för ett betydande vapenpaket, försäkrar bolagets Finlandsdirektör Scott Davis. I paketet ingår bland annat JSM-roboten (Joint Strike Missile) som kan bäras infälld i flygkroppen på F-35, och den senaste modellen av kryssningsroboten JASSM.

Scott Davis avvisar de återkommande spekulationerna om att F-35-planen skulle vara alltför dyra i drift för Finland.

– Alla F-35-användare räknar på olika sätt beträffande operations- och driftskostnader, att jämföra olika länders kostnader med varandra går helt enkelt inte, säger han.

Antti Kaikkonen, puolustusministeri, puolustusministeriön edessä
Bildtext Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) har lovat besked om jaktplansanskaffningen före jul.

De exakta uppgifterna om drifts- och underhållskostnader är hemligstämplade medan tävlingen pågår. Mycket kommer sannolikt att förbli hemligstämplat också efteråt.

Vilken tillverkare och plantyp som landar den strategiska tiomiljardersaffären väntas klarna i december, men något exakt datum har inte meddelats. Försvarsledningen presenterar den bästa kandidaten för regeringen, som sedan fattar själva köpbeslutet.