Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Tälj en gran och få en fin träkänsla på julbordet

Från 2021
Tälj en gran och få en fin träkänsla på julbordet - Spela upp på Arenan

Det sägs att handarbete har en positiv inverkan på hur vi mår. Kanske det handlar om koncentration och fokusering, att hjärnan får ta en liten paus från alla snabba intryck och istället fokusera på endast en sak, att sticka en maska, brodera en figur eller när det kommer till täljning - att inte skära sig i fingret.

Man övar upp sin motorik och blir småningom bättre. Det är bra att börja täljandet med något mindre arbete. En eller två små granar kan vara ett lämpligt projekt att starta med. Små täljda granar ger dessutom en bra träkänsla till julbordet och blir det brist på samtalsämnen kan man alltid gissa träslaget.

En man i en verkstad.
Bild: Juha Leskelä/Yle

Det behövs inte mycket för att komma igång med att tälja. Du behöver en riktigt vass kniv, en yxa, en såg och en huggkubbe och naturligtvis ett material att tälja i. Jag täljer mina små dekorationsgranar i äpple-, päron- och enträ.

Täljning.
Bildtext Tälj två granar i samma pinne så kan du hålla i den ena när du täljer den andra.
Bild: Juha Leskelä/Yle

Det är inte så lätt att hitta den rätta granformen, men genom att experimentera börjar nog granarna att se ut som granar efter några försök. Du skall inte döma ut en gran förrän du visat den för någon annan. Det händer ibland att jag tycker att något jag täljt blivit för klumpigt eller fult, medan någon annan velat ha det just på grund av sin unika form - troligtvis är det mest smicker och för att få inreda med en bit trä.

När det kommer till att göra litet fotavtryck på miljön är en täljd gran kanske det närmaste man kan komma en koldioxidneutral produkt. Trämaterialet hittar man kanske när man är ute och går, man använder kanske en kvist som fallit till marken medan trädet får fortsätta växa. Själva täljandet sker med handverktyg och för att sopa upp spånorna behövs ingen el, endast en borste och en skyffel och det som sopas upp är material som kan kastas ut rakt i naturen och det blir naturen bara bättre av.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk