Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sydafrika missade avancemang i VM-kvalet – kräver nu omspel efter kontroversiell straff: "Domarna hade bestämt utgången på matchen"

Från 2021
Sydafrikanska spelare står på rad.
Bildtext Sydafrika gick inte vidare till tredje rundan i afrikanska VM-kvalet.
Bild: EPA-EFE/AARON UFUMELI

Daniel Amartey föll lätt i straffområdet och domaren valde att döma straff för Ghana i VM-kvalmatchen mot Sydafrika. Ghana vann till slut med 1–0 och gick vidare i kvalet men Sydafrika godkänner inte resultatet och vill att matchen ska spelas om.

Sydafrika behövde ett kryss mot Ghana för att gå vidare till den tredje och sista rundan av det afrikanska VM-kvalet, men Ghana vann matchen efter en kontroversiell straff.

I mitten av den första halvleken föll Daniel Amartey väldigt lätt i straffområdet men huvuddomaren pekade bestämt på straffpunkten. André Ayew förvaltade straffen och skickade Ghana vidare i kvalet.

– Domarna hade bestämt utgången på matchen och det ska inte få ske, säger Tebogo Mothlante som är ordförande det sydafrikanska fotbollsförbundet enligt BBC.

Pekar på flera tvivelaktiga beslut

Sydafrika kräver att matchen ska spelas om, och det är inte enbart straffen som man är missnöjda med.

– Vi kommer att skriva till afrikanska fotbollsförbundet Caf och Fifa för att utreda hur matchen gick till och för att utmana några domslut. Vi blev rånade och det handlar inte enbart om straffen. Det fanns många tvivelaktiga beslut i matchen, säger Mothlante.

Sydafrika har erfarenhet av omspel i VM-kval. I kvalet till VM 2018 tvingades de spela om en match mot Senegal då domaren fälldes för matchfixning.

– Naturligtvis kommer vi att titta på det prejudikat som finns. Om rättvisa ska skipas måste samma beslut fattas i matchen mot Ghana, säger Mothlante.