Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Presidentparet bjuder på fest för kring 200 gäster i Presidentslottet på självständighetsdagen – Niinistö: "Gästlistan kan komma att förkortas ytterligare"

Från 2021
Uppdaterad 17.11.2021 14:55.
Sauli Niinistö på presidentens slott.
Bildtext President Sauli Niinistö sa på presskonferensen den 17 november att årets nedskalade evenemang snarare kan kallas en mottagning än en slottsbal i traditionell mening.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Efter fjolårets distansfest fylls Presidentslottet i Helsingfors återigen med gäster på självständighetsdagen. Presidentparet bjuder in kring 200 personer till årets självständighetsmottagning som ordnas i en lite annorlunda tappning än tidigare.

Redan i oktober meddelade presidentens kansli att Slottsbalen i år ordnas med specialarrangemang på grund av coronaepidemin. Nu kom beskedet att en självständighetsmottagning i Presidentslottet kommer att bli av, men att gästlistan blir betydligt mer avskalad än tidigare år på grund av coronaläget.

100 gäster med avec ska bjudas in, vilket innebär att det sammanlagt blir kring 200 personer som deltar i festligheterna på slottet. För jämförelsens skull: år 2019 var ungefär 1 700 personer inbjudna till Slottsbalen.

Arrangemangen kan ännu förändras

Ännu har inbjudningarna inte skickats ut och mer information om exakt vem som bjuds in uppger presidentens kansli senast nästa vecka. Enligt president Niinistö är de flesta som bjuds in personer som inte tidigare firat självständighetsdagen i Presidentslottet.

– Läget kan ändå förändras och det påverkar också festarrangemangen. Det är sannolikt att det kommer nya coronarestriktioner i södra Finland inom kort och gästlistan kan förkortas ytterligare. Efter den här veckan vet vi mer, sa president Sauli Niinistö under presskonferensen på onsdagen.

Enligt Niinistö kommer covidintyg inte att krävas av gästerna.

– Det beror på vår lagstiftning, sa Niinistö.

Niinistö sa under onsdagens presskonferens att man under festen bland annat kommer att uppmärksamma landets sjukvårdspersonal som jobbat hårt hela året.

Knappast några handskakningar

Presidentparet kommer enligt presidenten knappast att skaka hand med gästerna, men president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio hälsar på gästerna på andra sätt. Klädkoden blir mörk kostym.

Det är ännu också oklart ifall det blir traditionsenlig dans i Rikssalen och exakt vilka lokaler i Presidentslottet som kommer att användas under festkvällen.

Enligt presidentens kansli kommer dessutom en separat tillställning ordnas för veteraner och lottor veckan innan självständighetsdagen. Under tidigare år har veteranerna och lottorna bjudits in till självständighetsfesten på slottet, men så blir det alltså inte i år.

Ifjol firade presidentparet utan gäster på grund av coronaepidemin.

Självständighetsdagens tvåspråkiga sändning från slottet inleds klockan 19.15 på självständighetsdagen den 6 december.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se informationstillfället med president Sauli Niinistö här. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)