Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gasledningen Nord Stream 2 kan inte tas i bruk – tysk myndighet stoppar certifieringsprocess

Från 2021
Gazproms gasstation i den ryska ändan av Nord Stream 2.
Bildtext Gazproms gasstation i den ryska ändan av Nord Stream 2.
Bild: Peter Kovalev/TASS/All Over Pres

I Tyskland har myndigheterna åtminstone tillfälligt stoppat certifieringen av den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2. Certifieringen behövs för att gasledningen ska kunna tas i bruk.

Ingen rysk gas kommer att strömma i den färdigbyggda gasledningen Nord Stream 2 under den närmaste tiden.

Den tyska myndigheten Bundesnetzagentur, som bland annat ansvarar för kontrollen av den tyska energimarknaden, meddelade under tisdagen att man har stoppat certifieringen av ledningen.

Beslutet motiveras med att företaget som står bakom gasledningen inte är uppställt enligt tysk rätt.

Firman Nord Stream 2 AG har sitt huvudkontor i Schweiz och för den tyska delen av gasledningen har man grundat ett tyskt dotterbolag.

För den här delen av ledningen gäller EU-regler som säger att gasleverantören inte samtidigt får driva gasledningen, ett krav som i nuläget inte uppfylls och därför går man i det här skedet inte vidare i certifieringsprocessen.

Gasledningen Nord Stream 2 har stått färdig sedan början av september, men att ta i bruk ledningen verkar nu igen dra ut på obestämd tid.

Det omstridda projektet stod redan länge stilla på grund av amerikanska hot om sanktioner och på grund av läget i Belarus höjs igen röster för att inte överhuvudtaget ta ledningen i bruk.

De Gröna i Tyskland har redan länge motsatt sig projektet och frågan kan nu också komma att sätta sin prägel på de pågående regeringsförhandlingarna.