Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Hon är pastorn som poddar och bloggar – Britta Hermanssons kloka ord värmer många i vardagen

Från 2021
Uppdaterad 17.11.2021 10:36.
korthårig kvinna med glasögon i kongressutrymme
Bildtext Equmeniakyrkans pastor Britta Hermansson var en av huvudtalarna vid kyrkodagarna i Mariehamn.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Evangelisten och författaren Britta Hermansson är i vanliga fall ofta på resande fot runt Sverige. I och med pandemin blev istället poddarna ett möjligare sätt att nå ut.

Equmeniakyrkans pastor Britta Hermansson i Göteborg, gör den populära samtalspodden Brittas vardagsrum och märker att pandemin har ökat antalet lyssnare.

– Radiolyssnandet har blivit allt viktigare, upplever jag. Människor lyssnar som aldrig förr.

Talar om liv och längtan

Britta Hermansson är en fängslande berättare och en efterfrågad föredragshållare.

Hon gör samtalspodcasten Brittas vardagsrum som ett möte med intressanta personer medan hon i podden Mellanrum talar själv direkt till lyssnarna. Hon har skrivit flera böcker och fungerar som krönikör för Göteborgsposten.

I ett av sina blogginlägg funderar Hermansson på hur ens liv skulle se ut om ens högsta dröm gick i uppfyllelse och man till exempel hittade det perfekta huset?

"Visst är det viktigt att drömma men det viktigaste är ändå att fylla sitt inre hem med liv, närvaro och generositet."

Det förefaller Britta Hermansson själv ha gjort och hon möter Kyrkodagarnas deltagare i Mariehamn med värmande och kloka ord om hur det är att vara människa. Vi får vara sårbara och tilltufsade av livet men också känna hopp och framtidstro.

Avkopplande att diska

Britta Hermansson berättar om hur hon kom till den ekumeniska kommuniteten och slottet i Bjärka-Säby och under en period blev en del av gemenskapen där. Det som var tänkt att bli en kortare vistelse förlängdes till flera år.

– Jag hade jobbat för mycket och var trött. Där fick jag ställa mig i köket och diska. Det var underbart att spruta vatten på de smutsiga tallrikarna och se en uppgift slutförd. Som själavårdare och predikant blir ingenting någonsin färdigt.

Hermansson talar om en lyhördhet för medmänniskan och om att lyssna in var vi behövs. Det kan finnas en frihet och en vila i att stanna kvar i en situation där du kanske får vara en bärande gren för någon annan.

Den beredskapen lyfter oss ur våra egna jag och öppnar upp för något större, ett gudomligt tilltal. Det viktiga kommer ofta från ett oväntat håll.

– Det finns en längtan som driver oss att tillsammans söka Gud. Det är en Andens enhet som verkar över samfundsgränserna.

Vittringen snett från vänster

I sin senaste bok Gud gömmer sig bakom en björk skriver Britta Hermansson om hur viktigt det är att lyssna till sin längtans röst. Den kan få oss att våga resa oss upp och ta nya steg.

Efterhand när vi övar upp vårt lyssnande och vår uppmärksamhet blir viskningen tydligare.

För mig är det en kärleksfull röst som jag tror är kännetecknande för Guds väsen, det omsorgsfulla och personliga i kristen tro. Den där återkommande vittringen snett från vänster eller som doften av nymalda kaffebönor där ute i köket

― ur Gud gömmer sig bakom en björk
predikant och församling i kyrka
Bildtext Pastor Britta Hermansson predikade i Sankt Görans kyrka under kyrkodagarna. Gudstjänsten sändes i Yle Vega och finns på Arenan.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Britta Hermansson predikade i den avslutande högmässa som firades i Sankt Görans kyrka i Mariehamn.

Hon lyfte fram känslor som globala och aktuella klimatfrågor väcker men lånade också den åländska författaren Ulla-Lena Lundbergs ord att "det finns mycket kvar att se också för den som har gråtit ögonen ur sig."

Kyrkodagarna arrangeras av Kyrkans central för det svenska arbetet och i år tillsammans med Mariehamns församling. Årets tema var Fri.

Equmeniakyrkan

Equmeniakyrkan som Britta Hermansson arbetar för är ett kyrkosamfund som 2011 bildades av frikyrkosamfunden Svenska Baptistsamfundet, Metodistkyrkan i Sverige och Svenska Missionskyrkan.