Thailändska kvinnor sålde sex i Finland och hallickarna döms för koppleri, men sexköparna utreds inte ens: "Orimligt att utreda", enligt polisen
Fyra personer döms för koppleri i en färsk dom i Helsingfors tingsrätt. De utnyttjade två thailändska kvinnor som sålde sex. Men de som köpte sex går fria. "Det är orimligt att utreda köparna om man jämför resurserna som krävs och slutresultatet", säger polisen.
Svenska Yle rapporterade om fallet i april 2021. Då misstänkte polisen människohandel, men brottsrubriceringen ändrades när fallet gick till åklagaren. Två åtal väcktes för grovt koppleri och två för koppleri.
- Maxstraffet för människohandel och grovt koppleri är samma. Vi försökte hitta det som kännetecknar människohandel då polisen kritiserats för att inte känna igen människohandel. Enligt åklagaren uppfylldes ändå inte tillräckligt många villkor för att väcka åtal för människohandel, säger förundersökningsledare Hannu Kortelainen vid Helsingforspolisen nu.
Åklagaren hade inte möjlighet att ge en intervju på tisdagen.
Helsingfors tingsrätt gav domen i fallet i fredags.
Två kvinnor organiserade sexhandeln
Det var i mars 2020, precis när coronapandemin nådde Finland, som de båda thailändska kvinnorna anlände. De kom från Ungern där de hade arbetstillstånd, men på grund av coronaläget fanns där inga kunder.
Kvinnorna skulle betala 300 000 bath (över 8 000 euro) till sin hallick, en 39-årig kvinna, för att få komma till Europa.
39-åringen organiserade, i huvudsak tillsammans med en 60-årig kvinna, sexhandeln i Finland. 60-åringen har bott i Finland i 33 år och jobbat som massör i 25 år.
Hon dömdes i början av 2020 för koppleri för att ha ordnat bostad åt flera kvinnor där de mot betalning erbjöd thaimassage och sexuella tjänster mellan 2008 och 2012.
Gav instruktioner åt kunder som ville ha en yngre kvinna
Den 60-åriga kvinnan har en bostad på Linnankoskigatan i Tölö i Helsingfors. Hon hyrde ut den till de båda thailändska kvinnorna.
– De erbjöd massage i bostaden, men de är vuxna och det är deras eget beslut om de också erbjöd andra tjänster, berättar kvinnan i rätten.
Hon har själv en annons på webbsajten "seksitreffit", men där uppges att hon enbart ger massage.
Där talas om kondomer och vad olika sexuella tjänster kostar
De båda kvinnorna har egna annonser, men enligt 60-åringen har hon inte skapat dem. Hon berättade i rätten att en kund ibland ville ha en yngre kvinna och då har hon dirigerat kunden till kvinnorna.
Meddelanden som användes som bevis i rätten visar att 60-åringen mycket väl visste att kvinnorna sålde sex. Där talas om kondomer och vad olika sexuella tjänster kostar.
Sålde sex för att betala av skulden
60-åringen känner den andra huvudåtalade i fallet, den 39-åriga kvinnan, sedan många år tillbaka. Hon säger att 39-åringen respekterar henne för att hon är äldre.
Den 39-åriga kvinnan förde en av kvinnorna till Hyvinge för att sälja sex, men där fanns inga kunder. Därför fixade hon så att kvinnan kunde sälja sex i den äldre kvinnans bostad i Tölö istället.
Kvinnan som sålde sex upplevde att hon måste jobba mycket för att betala av sin skuld till 39-åringen.
Annons skapades på sexsajt
Kvinnan som sålde sex ska ha begärt att få lämna bostaden i Tölö. Det här berättar en tredje åtalad, en 34-åring, som då ska ha tagit med kvinnan till Uleåborg för semester och jobb.
34-åringen hyrde en lokal i Uleåborg där kvinnan sålde sex. 34-åringen kände medlidande med kvinnan och ville hjälpa henne. Kvinnan sålde sex i 34-åringens bostad på Messeniusgatan i Tölö i Helsingfors.
En fjärde åtalad, en 48-åring, berättar att hon skapade en annons på webbplatsen seksitreffit.fi för den ena kvinnan som sålde sex. Hon medger också att hon hjälpte kvinnorna att skaffa biljetter till Finland, men hon var inte medveten om skälet till resan eller skulderna.
Hon säger att hon bara hjälpte 39-åringen som hon känt i omkring fyra år. De har jobbat tillsammans och sålt sex.
Organiserat koppleri
Helsingfors tingsrätt anser att det handlar om organiserat koppleri där olika personer har olika roller. Var och en deltar bara så mycket som den egna rollen möjliggör, men är trots det medveten om att det egna deltagandet möjliggör brottet.
Rätten konstaterar att de båda kvinnorna som sålde sex inte har haft några alternativ fastän de inte har tvingats sälja sex. De kunde inte finska och har inte haft vänner i Finland. Därmed har de varit beroende av sina hallickar.
Kvinnorna ska ha sålt sex också i Thailand och Ungern innan de kom till Finland.
I samband med utredningen av det här fallet började polisen utreda ett annat fall av koppleri där samma två kvinnor är offer. Det ärendet är nu hos åklagaren.
Två thailändska kvinnor sålde sex i bostäder och thaimassageställen i Finland – nu misstänker polisen människohandel
En av de misstänkta dömdes i fjol för koppleri.
Sexköparna har inte utretts
I domen från tingsrätten framkommer ingenstans hur många kunder kvinnorna hade under tiden i Finland. Enligt förundersökningsledare Hannu Kortelainen har polisen inte utrett sexköparna fastän det är straffbart att köpa sex av ett offer för människohandel eller koppleri.
– Det hade krävts en lika omfattande utredning som den vi redan gjorde för att avslöja dem som organiserar sexhandeln. I medeltal döms en sexköpare till några tiotals dagsböter och det är orimligt att utreda om man jämför resurserna som krävs och slutresultatet, säger Kortelainen.
Enligt Kortelainen räcker det inte som bevis att ett telefonnummer haft kontakt med en person som säljer sex utan det krävs också bevis för att någon form av betalning skett.
– Betalningen görs inte med kort utan med kontanter, säger Kortelainen.
"Anser att vi ska lägga resurser på dem som organiserar sexhandeln"
Enligt Kortelainen är det bara aktuellt för polisen att utreda sexköp om någon tas på bar gärning till exempel när polisen gör en inspektion någonstans.
– Jag anser att vi ska lägga resurser på dem som organiserar sexhandeln istället för att springa efter enstaka sexköpare. Det är förstås ett alternativ om man går in för den linjen men jag anser att det inte är vettigt.
Domarna i kopplerimålet gavs i fredags.
Den 39-åriga kvinnan dömdes för grovt koppleri till åtta månaders ovillkorligt fängelse. Men enligt rätten kan straffet avtjänas som 202 timmar samhällstjänst, vilket betyder att hon inte behöver sitta i fängelse.
Den 60-åriga kvinnan dömdes till tio månaders ovillkorligt fängelse för grovt koppleri där hennes dom från 2020 också beaktades.
De två andra åtalade dömdes för koppleri till 60 dagars villkorligt fängelse respektive fem månaders villkorligt fängelse.
Rättelse 17.11 kl.9.04: Tidigare stod att den 39-åriga kvinnan fick det strängaste straffet, men det stämmer inte. Det strängaste straffet fick den 60-åriga kvinnan. Meningen om att 39-åringen kan avtjäna sitt straff som samhällstjänst lades till.