Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fackförbundet JHL inleder strejk på Arkeas enheter i Åbo på onsdag – påverkar kosthållet i skolor och daghem

Uppdaterad 16.11.2021 21:43.
En skolelev lägger skolmat på en tallrik.
Bildtext Arkivbild. Arkea har bland annat hand om skolmaten i Åbo.

Färre semesterdagar och en lägre lön – det kan gälla för en del anställda vid bolaget Arkea under nästa år. Bolaget, som till största delen ägs av Åbo stad planerar att byta kollektivavtal i början av 2022. På tisdagskvällen meddelade fackförbundet JHL att man nu tyr sig till stridsåtgärder och inleder en strejk på Arkeas enheter i Åbo på onsdag, den 17 november.

Arkea producerar exempelvis tjänster inom kosthåll, fastighetsskötsel och städning. Det är Arkea som serverar maten i skolor och daghem i Åbo och strejken påverkar serveringen av maten. Hur bespisningen ska ordnas rent praktiskt är oklart i det här skedet.

JHL meddelar att de har förhandlat med Arkea, men att förhandlingarna inte har gett något resultat. Nu kommer alltså JHL att inleda en strejk på Arkeas enheter på onsdag den 17 november klockan 12. Stridsåtgärderna gäller tills vidare.

Strejken gäller alla Arkeas enheter i Åbo. Strejken avgränsas ändå så att egendom, hälsa och liv inte försätts i fara, meddelar JHL.

Ett nytt kollektivavtal inverkar på löner och semesterdagar

Matti Kaskinen, som är huvudförtroendeman för JHL:s avdelning vid Arkea är upprörd över Arkeas planer.

– Lönen sänks för en del då exempelvis ålderstillägg inte tas i beaktande i det nya kollektivavtalet. För en del anställda minskar också antalet semesterdagar med 13 dagar och dessutom försämras företagshälsovården, säger Kaskinen.

Arkea planerar att övergå till det kollektivavtal som omfattas av arbetsgivarförbundet Turism- och restaurangförbundet Mara och förbundet för fastighetsbranschen (KITA). Enligt det nya kollektivavtalet kan alltså en del löner sänkas med upp till tio procent eller höjas med upp till fem procent, meddelar Arkea. Enligt JHL kan lönesänkningen vara upp till 30 procent.

– Vi godkänner inte det här. Våra anställda har redan nu låga löner. Inte vill någon att lönen sänks, konstaterar Kaskinen.

Enligt Arkea ska det här förbättra bolagets konkurrenskraft på marknaden, eftersom det nuvarande kollektivavtalet är för dyrt jämfört med andra bolag.

"Det nuvarande kollektivavtalet orsakar olika typer av kostnader, som våra konkurrenter inte har. Det här höjer lönekostnaderna med ungefär fem procent jämfört med de andra. Eftersom lönerna utgör drygt hälften av våra kostnader, så kan vi med hjälp av dem höja vår konkurrenskraft. Vi har också gjort andra åtgärder för att effektivera vår verksamhet men de räcker inte till", säger Arkeas vd Tuija Rompasaari-Salmi i ett pressmeddelande.

Sista beslutet fattas av Arkeas styrelse

Åbo stads koncernsektion godkände planerna på sitt möte på tisdagen. Det slutliga beslutet fattas av Arkeas styrelse senare i år. Samarbetsförhandlingar ska också inledas.

"Åbo stad vill trygga bolagets livskraft och dess arbetsplatser. I och med den här lösningen är Arkea på samma linje med sina konkurrenter. Lösningen är en fördel för ägaren, bolaget och dess anställda", säger Åbo stads kanslichef Tuomas Heikkinen i ett pressutskick.

Enligt JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine gräver Arkea sin egen grop om de genomför sina planer. Det här kommer att leda till att en del av personalen säger upp sig, tror Niemi-Laine.

– Det här är chockerande. Enligt mina uppgifter godkändes frågan på koncernsektionens möte med en rösts majoritet. Jag tror inte att det billigare kollektivavtalet räddar Arkea utan jag tror att det leder till att de anställda byter arbetsgivare, säger Niemi-Laine.

JHL och Arkea hade en tvist gällande kollektivavtalet också hösten 2019, vilket bland annat ledde till strejker. Också då ville Arkea byta till ett billigare kollektivavtal, men parterna lyckades nå en överenskommelse. Enligt huvudförtroendeman Matti Kaskinen är det synd att liknande förhandlingar nu förs igen.

– Det är inte trevligt att vi förhandlar om samma saker vartannat år. De anställda behöver arbetsro, säger Kaskinen.

Artikeln och rubriken uppdaterades 16.11.2021 klockan 21.25 med information om att JHL inleder en strejk på Arkeas enheter i Åbo.