Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ovaccinerade ska behöva negativt test för buss och tåg – Tyskland planerar igen skärpningar av coronabegränsningar

Från 2021
Uppdaterad 17.11.2021 08:45.
Personer passerar skylt med texten vaccination i München, Tyskland.
Bildtext Vaccinationsstationer som den här i München lockar inte tillräckligt många tyskar, anser myndigheterna.
Bild: Lehtikuva

I flera länder i Centraleuropa börjar coronaläget se alltmer dystert ut. Nya coronabegränsningar presenteras så gott som varje dag, men hittills är ingen ändring i det svåra läget i sikte.

– Den som fortfarande tvekar gällande vaccinet, den vill jag fråga vad som ännu måste hända för att man ska sluta tveka, säger Tysklands president Frank-Walter Steinmeier i ännu ett försök att få fler människor att ta coronavaccinet.

Huvudorsaken till att coronafallen ökar i snabb takt är att en stor del av den tyska befolkningen fortfarande är ovaccinerad. I nuläget har knappt 68 procent av tyskarna fullt vaccinskydd.

– Det handlar här om er hälsa och om landets framtid, fortsätter Steinmeier.

För tillfället går Tyskland från ett dystert rekord till ett annat. Sjudagarsincidensen har stigit varje dag och nu ligger man för hela landets del redan långt över 300.

Längst i söder, nära gränsen mot Österrike, hittar man för tillfället vissa regioner med incidenser på omkring 1 300.

I det likaså hårt drabbade Österrike gäller sedan i förrgår en nedstängning för ovaccinerade och i Tyskland börjar man de facto vara i samma situation även om det här inte direkt kallas för nedstängning.

I allt fler delstater, däribland Berlin, Bayern och Sachsen, är det den så kallade 2G-regeln som nu gäller.

Det här betyder att tillställningar och olika platser, som till exempel restauranger, museer och utställningar, endast är öppna för vaccinerade och tillfrisknade.

Regeringsskifte försvårar hanteringen

Den fjärde coronavågen drabbar dessutom Tyskland i en situation där det är smått oklart vem som egentligen borde hålla i tyglarna.

Landet står mitt i ett regeringsskifte och nya coronaåtgärder förväntas nu framför allt av de partier som samtidigt sitter i regeringsförhandlingar, det vill säga av socialdemokraterna, de Gröna och det liberala FDP.

Hittills har buden om vad som nu borde göras varit minst sagt oklara och varierat från parti till parti.

I måndags presenterade man ändå vissa planerade ändringar för den gällande smittskyddslagen. De här ändringarna ska den tyska förbundsdagen ta ställning till på torsdag.

I förslaget heter det bland annat att man också i fortsättningen ska ha rätt att införa nya kontaktbegränsningar.

Samtidigt planerar man också att ta till helt nya coronarestriktioner. Att åka till exempel buss eller tåg ska i fortsättningen bara vara möjligt för vaccinerade, tillfrisknade och personer med ett negativt coronatestresultat.

Samtidigt fortsätter i Tyskland också diskussionen om obligatorisk coronavaccinering för vissa yrkesgrupper.