Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Coronaläget försämras i Egentliga Finland – nu sprids viruset bland barn och ungdomar

Uppdaterad 16.11.2021 16:35.
En sjukskötare tar ett coronatest av en person.
Bildtext Arkivbild. Nu är ungefär tio procent av alla coronatest positiva i Egentliga Finland.

Coronaläget ser allt dystrare ut i Egentliga Finland, meddelar Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Antalet fall ökar, likaså incidensen. Smittan sprids nu speciellt inom barnfamiljer. Incidensen är drygt 200 per 100 000 invånare, då den för en vecka sedan var 147.

Coronaviruset sprids framförallt inom familjer och viruset har också spridit sig bland elever i skolorna.

Största delen av de som nu insjuknar är barn och unga i åldern 5 till 14 år. I vissa fall har också vuxna i familjen insjuknat. Incidensen bland barn och ungdomar är 500 fall per 100 000 invånare. Bland ovaccinerade personer som är över 12 år gamla är incidensen 700 per 100 000 invånare.

Andelen positiva testresultat är rekordhög, alltså närmare tio procent. Enligt Esa Rintala som ansvarar för smittsamma sjukdomar vid sjukvårdsdistriktet finns det troligen oupptäckta coronafall i samhället.

"Antalet coronafall är stort, trots att det tas färre coronatest nu än vad som togs tidigare under pandemin", säger Rintala i ett pressutskick.

Sjukvårdsdistriktet rekommenderar fortsättningsvis att man använder munskydd i alla situationer, speciellt inomhus.

För tillfället har drygt 87 procent av invånarna som är över 12 år gamla fått den första vaccindosen och 82 procent är fullt vaccinerade.

Största delen av de som behöver sjukhusvård är ovaccinerade och har annat modersmål än finska och svenska. Den genomsnittliga åldern för de inlagda var närmare 60 år.

Åbo stad kräver också covidintyg under större evenemang - inga utomstående på skolornas julfester

Från och med i dag, tisdag begränsas offentliga inomhustillställningar för över 50 personer i Egentliga Finland. De här begränsningarna behöver inte följas om arrangörerna kräver ett covidintyg av deltagarna. Exempelvis flera teatrar och Åbo mässcentrum har meddelat att de kräver ett covidintyg av sina kunder.

Även Åbo stad tar covidintyget i bruk för de tillställningar och evenemang med fler än 50 deltagare. Det här gäller exempelvis på tillställningar med över 50 deltagare som ordnas på stadens motionsanläggningar, museum, på Åbo stadsbibliotek samt i Åbo konserthus.

Du behöver inte uppvisa covidintyg om du besöker stadens bibliotek i vanliga ärenden eller om du tränar i Impivaara eller de andra motionsanläggningarna.

Covidintyget tas också i bruk på stadens skolor och läroverk då större tillställningar ordnas. Det här gäller exempelvis under höstens dimissioner. Skolor och daghem ordnar sina julfester internt i år, och inga utomstående är välkomna på dem.

Kunder som besöker Åbo yrkesinstitutets restauranger Taito och Bore måste också visa ett covidintyg.