Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många av de smittade är ovaccinerade barn – snabba karantänsbeslut kan ha stoppat spridningen av corona i Närpes

Medelålders man i munskydd och läkarrock. I bakgrunden en sjukhusaula.
Bildtext Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus anser att också barn under tolv år borde vaccineras mot coronaviruset.

Av de 56 personer som testade positivt för coronaviruset under veckoslutet var 40 procent barn under tolv år som inte är vaccinerade. Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus berättar att de flesta av dem som nn insjuknar i coronaviruset är ovaccinerade.

Många av dem som insjuknat i covid-19 de senaste dagarna är skolelever i Närpes. Enligt infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus är läget i Närpes och Kristinestad nu stabilt eftersom man varit snabb med att sätta hela skolklasser i karantän.

– Det är möjligt att det blir fler positiva fall där, speciellt familjemedlemmar. Det har hittills varit så med deltavarianten att om en person i familjen smittas brukar alla andra i familjen också insjukna.

Deltavarianten dominerar

Enligt Salonen är det huvudsakligen deltavarianten som har spridits i Finland och Österbotten sedan början av maj. Salonen berättar att de regelbundet skickar prover som de misstänker kan vara något annat än deltavarianten för ytterligare analys.

– Alla tester har visat att det har varit deltavarianten.

Också i de norra delarna av Österbotten har coronaviruset smittat många den senaste tiden, enligt Salonen är situationen där nu på väg mot det bättre.

– Antalet positiva har minskat i ett par veckor, men förra veckan fanns del större familjer med flera positiva familjemedlemmar och därför såg läget värre ut än det var.

Efter sex månader minskar immuniteten

Salonen berättar att även de som är dubbelvaccinerade kan bli sjuka.

– Man märker att de som har fått sin andra dos för mer än sex månader sedan inte har lika bra immunitet mot sjukdomen, men deras symtom har varit lindriga, säger Salonen.

Salonen berättar att ingen patient just nu vårdas på sjukhus för covid-19.

– Det är bra. Men det finns ju alltid en risk att det kommer nya patienter eftersom det fortfarande finns ganska många som inte har vaccinerat sig.

"Barn borde vaccineras"

Salonen säger ändå att han tycker att vaccinationsgraden ser bra ut hos österbottningarna.

– Vår vaccinationstäckning är mycket bra om man jämför med andra områden i Finland, men fortfarande är det en ganska stor del av befolkningen som inte har fått vaccinet eftersom de under tolv år inte har vaccinerats och ungefär 15 procent av den övriga befolkningen har inte tagit vaccinet även om de kunde ta det.

Salonen tycker att barn under tolv år borde vaccineras mot coronaviruset.

– Både i Jakobstadstrakten och nu i Sydösterbotten har det varit små barn som har smittats och sen spridit smittat inom familjen och vi har haft flera epidemier i skolorna.