Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Netflix-serie om Palmemordet anmäls för förtal av avliden

Netflix app.
Bildtext Netflix-serien "Den osannolika mördaren" har rivit upp gamla sår i Sverige, nu anmäls den för förtal av avliden.

Netflix-serien "Den osannolika mördaren" anmäls till svenska justitiekanslern för förtal av avliden. Tv-serien på fem avsnitt utgår från att det var Skandiamannen, Stig Engström, som mördade Olof Palme 1986.

Den redan hårt kritiserade tv-serien har i dag fått sig ännu ett bakslag. Både Netflix och serien anmäls till justitiekanslern i Sverige för något som anmälaren kallar för "kristallklart fall av förtal av avliden".

"Den osannolika mördaren" är en fiktiv berättelse om hur den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, mördade Sveriges statsminister Olof Palme år 1986. Serien baserar sig på boken med samma namn, skriven av journalisten Thomas Pettersson.

Skandiamannen dog år 2000, men pekades ut som tänkbar gärningsman av Palmeutredaren Krister Petersson på en omtalad presskonferens förra året. Också Petersson anmäldes till flera myndigheter för förtal av avliden.

Flera porträtterade personer missnöjda

Streamingjätten Netflix har inte kommenterat anmälningen, men har tidigare beskrivit serien i ett pressmeddelande.

"Det är en fiktiv tolkning av hur Stig Engström, som utpekades som den troliga gärningsmannen till mordet på statsminister Olof Palme, lyckades gäcka rättvisan ända fram till sin död genom en kombination av fräckhet, tur och polisens handfallenhet", skriver Netflix.

Flera personer som namnges i serien, däribland Skandiamannens exfru och den så kallade Vapensamlarens dotter, har kritiserat serien och deras ofrivilliga inblandning. Vapensamlaren var en väg till Engström.

Källor: SVT, AFP, Expressen