Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vattenkanoner, tårgas och stenkastning – situationen turbulent vid den polsk-belarusiska gränsen

Från 2021
Belarus i tisdagens TV-nytt. - Spela upp på Arenan

Läget är allt allvarligare för de tusentals migranter som sitter fast i kylan vid gränsen mellan Belarus och Polen. En del migranter kastade under tisdagen sten mot de polska säkerhetsstyrkorna som svarade med tårgas och vattenkanoner.

Situationen vid den polsk-belarusiska gränsen blir allt turbulentare. Uppemot 4 000 migranter, som vill ta sig till EU-länder, uppges sitta fast i undermåliga läger och i allt kallare väder vid gränsövergången till Polen.

Frustrationen är stor i området. Under tisdagen har en del migranter kastat sten mot säkerhetsstyrkorna på den polska sidan. En polis ska ha skadats allvarligt efter att ha träffats av en sten, uppger den polska polisen.

Polen har i sin tur använt både vattenkanoner och tårgas mot migranterna vid gränsstängslet, bekräftar det polska försvarsministeriet.

Belarus anklagar åter Polen för att eskalera krisen. Enligt talespersonen för landets utrikesministerium Anatoly Glaz försöker Polen kväva försöken att lösa situationen.

– I dag ser vi direkta provokationer och inhuman behandling från den polska sidan mot de utsatta, sa han på tisdagen.

Flera västländer har å sin sida anklagat Belarus ledare Aleksander Lukasjenko för att stå bakom migrantkrisen och för att använda dem som ett taktiskt hot mot EU.

Vi är djupt oroade över att Lukasjenkos regim använder sårbara migranter i en hybridpåverkan mot andra länder, uppgav Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under tisdagen och tillade att man står i solidaritet med Polen och alla allierad som påverkas.

Strandade vid gränsen

På den polska sidan försöker säkerhetsstyrkor stoppa migranterna från att ta sig över gränsen, medan belarusiska gränsbevakare håller vakt på andra sidan.

Migranterna har försökt ta sig över gränsen vid områden som inte bevakas lika hårt.

– Under natten sa de att vi skulle fara till Polen. De klippte staketet och vi sprang och sprang och gömde oss i skogen. När de polska gränsbevakarna såg oss sprang vi tillbaka över gränsen. Det är som att vara i en fotbollsmatch och vi är i mitten, säger en migrant till BBC.

Människor vid polska-belarusiska gränsen.
Bildtext Yle:s Erkka Mikkonen har fotograferat migranter vid gränsstaden Bruzg nära polska Kuźnica.
Bild: Erkka Mikkonen / Yle

Polskt videomaterial som filmats vid gränsstaden Kuźnica i Polen, verkar av allt att döma visa hur ett stort antal belarusiska gränsövervakare hindrar migranterna från att lämna gränsen till staden. Belarus har förnekat påståendet.

Människorättsorganisationer är djupt kritiska till Polen och Belarus agerande i situationen. Bland annat Amnesty har betonat att migranterna enligt internationell lag har rätt att söka asyl. Det är heller inte tillåtet att skuffa människor tillbaka över gränsen mot deras vilja.

Vintern kommer för migranterna i Belarus - men politikerna spelar vidare

16:02

USA och EU förbereder ytterligare sanktioner mot Belarus

Både USA och Europeiska unionen tänker införa ytterligare sanktioner mot Belarus. EU meddelade på måndagen att man inför sanktioner på flygbolag, resetjänster och individer som är involverade i migrantkrisen.

På måndagen meddelade också USA:s utrikesdepartement att landet förbereder att vidta vidare sanktioner mot Belarus som följd av migrantkrisen.

– Sanktionerna kommer fortsätta att hålla Lukansjenkoregimen ansvarig för attacker mot demokrati, mänskliga rättigheter och internationella normer, sa Ned Price som är utrikesministeriets talesperson.

EU och Nato har bett Lukasjenkos närmsta allierade, Ryssland, att sätta stopp för krisen.

Källor: Yle, AFP, Reuters, BBC, SR