Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skada tvingar Eero Hirvonen till en månads tävlingspaus – står över Ruka men hoppas på säsongstart i december

Eero Hirvonen firar.
Bildtext Eero Hirvonen tvingas skjuta fram säsongstarten.

OS-vintern kommer igång på sämsta möjliga sätt för ett av våra starkaste namn i nordisk kombination. En skada tvingar Eero Hirvonen att skjuta fram säsongstarten med en månad.

Hirvonen skadade låret under en badmintonträning, och kan inte träna backhoppning ännu på några veckor.

Saken klarnade på måndagen då Hirvonen lät undersöka hur skadan har läkts.

– Det betyder att jag inte tävlar i Ruka i slutet av november. Tidsmässigt kan jag inleda hoppandet under Ruka-veckoslutet. Benet behöver grundstyrketräning och rehabilitering så att grunden är sådan att man kan börja genomföra tävlingssäsongen, berättar Hirvonen åt Yle Urheilu.

Enligt Hirvonen missar han med säkerhet världscupen i Lillehammer i början av december, och sannolikt också världscupen i Otepää 11–12 december.

En möjlig tidpunkt för Hirvonens säsongsinledning är världscupen i Ramsau 17–18.12.

"Inte orolig för OS i Peking"

Hirvonen är en viktig del av den finländska landslagstruppen i nordisk kombination som siktar på medaljer i OS. Åtminstone ännu är inte Hirvonen orolig för sitt deltagande i OS i Peking.

– Det är ännu långt till OS, så jag oroar mig inte. På sätt och vis kan en sen säsongsstart också vara bra för mig. Jag har aldrig varit en idrottare som får ut det bästa ur mig vecka efter vecka, utan jag har behövt grundträning mellan varven.

Hirvonen nådde den internationella eliten säsongen 2016-17 då han var tvåa i världscupen i Lahtis. De följande säsongerna plågades han ändå av en knäskada. Efter knäskadan har Hirvonen belastats med en tumskada under förra säsongen. Skadan krävde operation.

– Visst har jag haft bakslag under karriären. Det skulle sitta bra också med några friskare år. Om bakslag gör dig starkare så skulle man tro att jag redan är en ganska så stark kille.

Lue myös: