Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hradecky om bytet som krossade VM-drömmen: "Lönar sig inte att dominera mot Frankrike, då slänger de in Benzema"

Från 2021
Två finländska spelare applåderar åt publiken.
Bildtext Lukas Hradecky ledde sitt finländska lag när det tackade hemmapubliken efter förlusten mot Frankrike.
Bild: Lehtikuva

Med 25 minuter kvar av VM-kvalet levde Finlands hopp om en historisk playoffplats. Då slängde Frankrike in en av världens bästa anfallare. Byten och den franska förmågan att reagera gjorde att den finländska kvaldörren smällde igen.

Ukraina hade tagit ledningen mot Bosnien, och ett välspelande Finland som hade 0–0 mot Frankrike var tvingat att trappa upp offensiven för att ha chans att få fortsätta VM-kvalet.

Helt fel läge att släppa in baklängesmål.

Men halvvägs in i andra halvlek var det Frankrike som spräckte nollan efter ett mönsteranfall. Kylian Mbappé hittade Karim Bemzema som sköt. Bollen träffade finländska backen Leo Väisänens ben och passerade målvakten Lukas Hradecky.

– Jag skulle antagligen ha räddat skottet utan touchen. Men jag kan inte förbjuda backarna att blockera skotten, de har också stoppat många skott i det här kvalet, säger Hradecky på presskonferensen efteråt.

Efter ettan tog det sedan inte lång tid innan Mbappé själv sköt in 2–0 och satte punkt för Finlands kval.

Finland bra efter paus

Öppningsmålet blev avgörande, och kom efter matchens bästa finländska sekvens. För hemmalaget spelade lysande genast efter paus.

Frankrike reagerade med offensiva byten, och satte bland annat in Real Madrids storstjärna.

– Mot Frankrike lönar det sig tydligen inte att dominera i långa stunder för då slänger de in Karim Benzema, som Hradecky uttrycker saken.

– När vi gjorde bytena lyckades vi skapa problem för Finland och behövde inte försvara oss lika mycket, och vi kunde också göra ett par mål. Visst är det en fröjd för ögonen att se Benzema och Mbappé. De får allt att se enkelt ut, de kompletterar varandra bra, sammanfattar Frankrikes tränare Didier Deschamps och passar samtidigt på att berömma motståndarna.

– Finland var välorganiserat och spelade tätt. Vårt spel var lite långsamt, vi lyckades inte komma in i boxen. Men vi visste att Finland hade mycket att spela för och skulle bjuda på bra motstånd, säger Deschamps till ett fullsatt pressrum.

Finländska byten utan utdelning

Också Markku Kanerva försökte ändra på matchbilden med en handfull byten, men Finlands tränare hade inte samma utdelning som kollegan. Finland stannade på noll, trots att hemmalaget avslutade matchen med en synnerligen anfallsstark elva.

– Vi hade hela tiden koll på Ukrainas match och hade på förhand funderat på byten och förändringar i uppställningen. Vi hade tänkt igenom hur vi skulle reagera, men nu gav det inte resultat. Frankrike visade sin klass, Benzema och Mbappé är klasspelare, säger Kanerva.

– Vi hade bra sekvenser, och vid några tillfällen fanns lägen att spela in bakom backlinjen. Men trots att vi hade boll kunde vi inte skapa några chanser. Skillnaden mellan världstäten och oss kom fram, sammanfattar Teemu Pukki som efter sin A-landskamp nummer 100 satt på presskonferensen i Olympiastadions källarvåning tillsammans med tränare Kanerva och kapten Hradecky.

Nickduell mellan fransk och finländsk spelare.
Bildtext Teemu Pukki gick hårda dueller mot det franska försvaret med Kurt Zouma.
Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Och för hela den finländska nyckeltrion var känslorna efter slutsignalen de samma. Bitter besvikelse blandad med synlig stolthet.

– Synd för finländsk fotboll. Vi hade velat fortsätta. Besvikelse är den största känslan, men snart förvandlas det till stolthet över vad vi som underdog lyckades åstadkomma i den här gruppen, säger Lukas Hradecky.

– Jag är besviken, vi ville ha mer än vi fick. Resultatet grämer, men vi gjorde allt vi kunde, fortsätter Teemu Pukki.

Arajuuri och Toivio hyllades

Gemensamt för finländarna efter avslutat kval var också att alla inblandade var mycket måna om att lyfta fram Paulus Arajuuris och Joona Toivios betydelse. Mittbacksduon hade under lägret i Rom förra veckan berättat att de avslutar sina karriärer i landslaget om Finland försvinner ur kvalet.

Nu tackade Arajuuri och Toivio för sig, till landslagskompisarnas mångordiga hyllningar.

VM 2022 förblev en dröm. Men ett nytt projekt startar snart, med delvis nya namn.

– Nu ställer vi om siktet till mitt hemmamästerskap, EM i Tyskland 2024. Det är tydligt inringat i min kalender. Jag börjar ju snart vara äldst här, men jag tänker inte sluta, ni får höra på mig länge än, säger Lukas Hradecky till medierna på plats.

– Och jag tvingas höra på "Lukes" skämt ännu mer än ni, för jag har heller inga planer på att sluta, intygar Teemu Pukki.

– Det var skönt att höra, säger Markku Kanerva och ser riktigt nöjd ut för första gången sedan slutsignalen.

Diskussion om artikeln