Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fler mord på transpersoner globalt än någonsin tidigare det här året – också bemötandet av utsatta personer i Finland kritiseras

Prideflagga på prideparaden i Paris 2009.

Under det senaste året har fler mord på transpersoner rapporterats i världen än någonsin tidigare. I Finland är diskriminering av könsminoriteter vanligt förekommande och hatbrott blir orapporterade, enligt Seta.

I år har 375 transpersoner mördats, det är sju procent fler än året innan. Det gör 2021 till det dödligaste året sedan morden började följas upp år 2008.

Likt de senaste åren är det Brasilien som toppar den dystra statistiken, där begicks hela 33 procent av alla de registrerade morden.

Enligt Transgender Europe, som sammanställer statistiken, visar den en oroande global trend där kvinnohat, rasism, xenofobi och ilska mot sexarbetare blandas. Majoriteten av de mördade är svarta, migranter eller sexarbetare.

Mord på transpersoner rapporterades för första gången i Grekland, Kazakstan och Malawi.

Men studien påpekar att de flesta fall rapporteras av olika länders trans- eller regnbågsorganisationer. Bristen på fungerande organisationer återspeglas i underrapporteringen av våld och mord.

FN oroar sig över läget i Finland

Också i Finland utsätts transpersoner, intersexpersoner, transvestiter och andra icke-binära för våld och hot på samhällets alla nivåer, från arbetsplatsen till familjen och skolan. Men få fall anmäls.

EU:s byrå för grundläggande rättigheter har gjort en Hbtq -undersökning, som visar att bara 16 procent av offren för ett hat- eller sexualbrott anmälde det till polisen. Endast åtta procent anmälde diskriminering till myndigheterna.

I år har FN:s kommitté för mänskliga rättigheter uttryckt sin oro över den sociala stigmatisering, diskriminering och det våld som förekommer mot transpersoner i Finland.

Också den långa processen för juridisk bekräftelse av kön, skolmobbning och hemlöshet bland finländska transpersoner kritiserades.

– Det är viktigt att lagstiftningen aktivt försöker ta itu med diskriminering. Bara viljan att förbättra situationen för människor som tillhör utsatta grupper räcker inte om genomförandet av lagar inte övervakas eller antidiskrimineringsstrukturer inte stärks i praktiken. Budskapet från internationella människorättsorgan är tydligt, säger Sakris Kupila, ordförande för jämlikhetsorganisationen Seta.