Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Trotjänarna Arajuuri och Toivio tackade för sig på Olympiastadion: "Två lysande spelare och killar – kommer sakna dem"

Från 2021
Joona Toivio och Paulus Arajuuri.
Bildtext Joona Toivio gjorde 78 matcher för landslaget, för Paulus Arajuuris del blev saldot 58.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Då Finland gjorde upp om biljetten till playoffs i VM-kvalet var mittbackarna Joona Toivio och Paulus Arajuuri bänkade. Men efteråt var det dem som hyllades på stadion.

Matchen hade spelats klart, några unga planinvaderare hade antastat de franska storstjärnorna som krossat den finländska VM-drömmen och landslaget hade samlats på planen på Olympastadion då tv-kamerorna zoomade in på Paulus Arajuuri.

Mittbacken höll ett känslosamt tal till sina lagkamrater tillsammans med sitt radarpar Joona Toivio och det rådde inget tvivel om vad budskapet var: landslagskarriären tog slut här.

Arajuuri och Toivio tog av sig speltröjorna – designade för ett EM som ett försvarsspel med dem i nyckelroll hade fört Finland till – och bar istället t-skjortor med en text som tackade anhängarna för allt då de gick fram till den norra kurvan på Olympiastadion.

Och fansen visade sannerligen sin uppskattning också.

Finska fans på Olympiastadion.
Bildtext Fansen stannade kvar långt efter att matchen var över för att tacka landslaget och framför allt duon Arajuuri-Toivio.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Efter flera minuter av hyllningar och gemensamma sånger ställde duon sig framför Viaplays tv-kameror.

– Vemod. Stolthet. En otrolig resa. Har fått uppleva så mycket, får Toivio ur sig, märkbart tagen av stunden.

– Jag jänner mig tacksam, men också ledsen över att vi inte nådde en stor dröm. Det här laget är oavsett otroligt. Jag är så tacksam för alla lagkamrater och den här partnern, inflikar Arajuuri och fortsätter:

– Med tanke på hurdan fotbollskulturen blivit, som till och med fransmännen säkert häpnas över, och hur bra de unga killarna spelade i dag så är det hög tid för oss gamlingar att lämna.

Kanerva visste att backarna skulle tacka för sig

Det var Robert Ivanov, Leo Väisänen och Daniel O’Shaughnessy som spelade i trebackslinjen i matchen mot Frankrike.

Arajuuri och Toivio hade inte berättat om beslutet offentligt. Däremot var landslagstränaren Markku Kanerva medveten om planerna.

– Vi visste att deras färd har nått sitt slut om VM-kvalet är över. Det påverkade inte då jag tog ut öppningselvan. Som tränare tar jag alltid ut de bästa spelarna. De nya mittbackarna har fått mycket ansvar och spelat bra, säger "Rive" på presskonferensen.

Markku Kanerva diskuterar med Joona Toivio.
Bildtext Markku Kanerva och Joona Toivio under fotbolls-EM.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Kanervas spontana känsla efter att trotjänarna gjort sitt är också tacksamhet.

– Två lysande spelare och personer som avslutar landslagskarriären. På ett personligt plan hade jag en lång gemensam resa med dem, hela vägen från U21-landslaget. De har gjort mycket för finsk fotboll och jag kommer att sakna dem.

Lukas Hradecky hade också en hälsning till anhängarna.

– Jag vill tacka dem. De gjorde kvällen oförglömlig för "Paukku" och Joona. Det här är scener som etsar sig fast i minnet, säger han.