Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Är du sugen på att lära dig dekorera en kaka med drip cake-metoden? Erfarna hobbybagaren Anna Nguyen ger tips på hur du lyckas

Från 2021
Uppdaterad 19.11.2021 11:29.
Är du sugen på att lära dig dekorera kakor? Erfarna hobbybagaren Anna Nguyen ger tips på hur du lyckas - Spela upp på Arenan

Anna Nguyen har varit ivrig hobbybagare sedan tonåren. Hon inspireras bl.a. av andra bagare på Instagram och lägger ut sina tårtkreationer på @bakewise_ . 

De senaste åren har Anna speciellt fastnat för drip cake-metoden. I korthet går det ut på att man droppar en chokladganache över kakbottnen. Ganache är en blandning av grädde och choklad, som man häller över en valfri kaka. Droppmönstret blir alltså själva dekorationen och på ren svenska kallas kakan också för droppkaka.

En kvinna dekorerar tårta i ett kök
Bild: YLE / Carina Ahlskog

Anna har övat en hel del för att få in den rätta touchen. Dekorationen går att göra på alla kakbottnar med glasyr. I Annas version används en kakbotten med öl som smaksättning.

Annas dekorationstips hittar du längre ner.

Två gräddade tårtbottnar på ett galler i ett kök
Bildtext Skär kakbottnen i skivor och varva med glasyr. När du tycker att du har en lämplig höjd på kakan brer du på glasyren.
Bild: YLE / Carina Ahlskog

Chokladkaka med mörk öl

Det här behöver du till 12-14 portioner:

2,5 dl mörk öl

250 g osaltat smör

1 ¾ dl kakao

4,5 dl strösocker

2 ägg

1,5 dl mjölk

1 tsk vitvinsvinäger

4 ¾ dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bikarbonat

0,5 tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 C. Lägg bakplåtspapper i bottnen av springformen.

  2. Häll ölet och smöret i en kastrull och värm försiktigt tills smöret har smält. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner kakaon och strösockret. Vispa ihop äggen, mjölken och vinägern för hand i en kanna eller skål och häll blandningen i kastrullen.

  3. Sikta ner resten av kaksmetsingredienserna i en stor skål eller matberedare. Använd en elvisp eller matberedarens visp och vispa på låg hastighet medan du häller ner ölblandningen i skålen. Skrapa ner smeten från skålens kanter och fortsätt vispa tills allt är blandat.

  4. Häll smeten i springformen och grädda kakan i 45 minuter eller tills den känns spänstig och inte längre är kladdig i mitten (känn efter med en provsticka) Låt kakan svalna något i formen och lägg sedan upp den på galler. Låt kakan svalna helt innan du brer på glasyren.

En kvinna dekorerar en tårta i ett kök
Bild: YLE / Carina Ahlskog

Glasyr

Det här behöver du:

50 g osaltat smör, rumsvarmt

5 dl florsocker

125 g fet färskost

Gör så här:

  1. Gör glasyren medan kakan svalnar. Använd en elvisp eller matberedare med visp och vispa ihop smöret och florsockret tills alla stora smörklumpar är utrörda, blandningen kommer fortfarande att vara pudrig.

  2. Vispa ner färskosten på låg hastighet och vispa sedan på medelhög hastighet tills glasyren är lätt och luftig.

  3. Lägg upp den avsvalnade kakan på en tallrik eller ett tårtfat och bred på glasyren. Om du har ett kakfat som roterar är det lättare att breda glasyren jämnt. Om du vill garnera kakan kan du pudra med lite kakao.

Uppskuren tårta på ett fat
Bild: YLE / Carina Ahlskog

Drippen eller ganachen

Det här behöver du:

100 g mörk choklad för bakning

1 dl grädde

hallon eller andra bär som dekoration

Gör så här:

  1. Skär/hacka upp 100 gram choklad i lika stora delar så smått som möjligt och lägg i en skål.

  2. Häll upp 100 gram vispgrädde i en kastrull och värm upp. Ta bort kastrullen just innan det når kokpunkten, och häll över chokladen.

  3. Låt stå i ca 1-2 minut, rör sedan om så att det blandas ut helt jämt.

  4. Låt stå ytterligare ca 5-10 minuter tills det har blivit rumstempererat.

  5. Nu kan man “droppa” det över kakan, antingen med hjälp av en tesked försiktigt runt kakan, eller med en spritspåse.

  6. Avsluta med valfria bär som dekoration.

En kvinna och en man i ett kök
Bild: YLE / Carina Ahlskog

ANNAS DROPPTIPS!

  • Du kan öva droppandet på insidan av ett glas innan du dekorerar tårtan.

  • Kom ihåg att kakan alltid skall vara kylskåpskall innan du droppar. Annars smälter ganachen.

  • Konsistensen på ganachen är det viktigaste för att du skall lyckas. Om ganachen är för lös tillsätter du mera choklad. Om den är för stel ökar du mängden grädde.

  • Ge inte upp efter första försöket. Det tar sin tid att nå det perfekta slutresultatet. Men när man väl kan tekniken ger det resultat snabbt.

En tårtbit på ett fat och en uppskuren tårta i bakgrunden på ett serveringsfat
Bild: YLE / Carina Ahlskog

Mer om ämnet på Yle Arenan