Är du sugen på att lära dig dekorera en kaka med drip cake-metoden? Erfarna hobbybagaren Anna Nguyen ger tips på hur du lyckas

Anna Nguyen har varit ivrig hobbybagare sedan tonåren. Hon inspireras bl.a. av andra bagare på Instagram och lägger ut sina tårtkreationer på @bakewise_ .
De senaste åren har Anna speciellt fastnat för drip cake-metoden. I korthet går det ut på att man droppar en chokladganache över kakbottnen. Ganache är en blandning av grädde och choklad, som man häller över en valfri kaka. Droppmönstret blir alltså själva dekorationen och på ren svenska kallas kakan också för droppkaka.
Anna har övat en hel del för att få in den rätta touchen. Dekorationen går att göra på alla kakbottnar med glasyr. I Annas version används en kakbotten med öl som smaksättning.
Annas dekorationstips hittar du längre ner.
Chokladkaka med mörk öl
Det här behöver du till 12-14 portioner:
2,5 dl mörk öl
250 g osaltat smör
1 ¾ dl kakao
4,5 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl mjölk
1 tsk vitvinsvinäger
4 ¾ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
Gör så här:
Värm ugnen till 175 C. Lägg bakplåtspapper i bottnen av springformen.
Häll ölet och smöret i en kastrull och värm försiktigt tills smöret har smält. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner kakaon och strösockret. Vispa ihop äggen, mjölken och vinägern för hand i en kanna eller skål och häll blandningen i kastrullen.
Sikta ner resten av kaksmetsingredienserna i en stor skål eller matberedare. Använd en elvisp eller matberedarens visp och vispa på låg hastighet medan du häller ner ölblandningen i skålen. Skrapa ner smeten från skålens kanter och fortsätt vispa tills allt är blandat.
Häll smeten i springformen och grädda kakan i 45 minuter eller tills den känns spänstig och inte längre är kladdig i mitten (känn efter med en provsticka) Låt kakan svalna något i formen och lägg sedan upp den på galler. Låt kakan svalna helt innan du brer på glasyren.
Glasyr
Det här behöver du:
50 g osaltat smör, rumsvarmt
5 dl florsocker
125 g fet färskost
Gör så här:
Gör glasyren medan kakan svalnar. Använd en elvisp eller matberedare med visp och vispa ihop smöret och florsockret tills alla stora smörklumpar är utrörda, blandningen kommer fortfarande att vara pudrig.
Vispa ner färskosten på låg hastighet och vispa sedan på medelhög hastighet tills glasyren är lätt och luftig.
Lägg upp den avsvalnade kakan på en tallrik eller ett tårtfat och bred på glasyren. Om du har ett kakfat som roterar är det lättare att breda glasyren jämnt. Om du vill garnera kakan kan du pudra med lite kakao.
Drippen eller ganachen
Det här behöver du:
100 g mörk choklad för bakning
1 dl grädde
hallon eller andra bär som dekoration
Gör så här:
Skär/hacka upp 100 gram choklad i lika stora delar så smått som möjligt och lägg i en skål.
Häll upp 100 gram vispgrädde i en kastrull och värm upp. Ta bort kastrullen just innan det når kokpunkten, och häll över chokladen.
Låt stå i ca 1-2 minut, rör sedan om så att det blandas ut helt jämt.
Låt stå ytterligare ca 5-10 minuter tills det har blivit rumstempererat.
Nu kan man “droppa” det över kakan, antingen med hjälp av en tesked försiktigt runt kakan, eller med en spritspåse.
Avsluta med valfria bär som dekoration.
ANNAS DROPPTIPS!
Du kan öva droppandet på insidan av ett glas innan du dekorerar tårtan.
Kom ihåg att kakan alltid skall vara kylskåpskall innan du droppar. Annars smälter ganachen.
Konsistensen på ganachen är det viktigaste för att du skall lyckas. Om ganachen är för lös tillsätter du mera choklad. Om den är för stel ökar du mängden grädde.
Ge inte upp efter första försöket. Det tar sin tid att nå det perfekta slutresultatet. Men när man väl kan tekniken ger det resultat snabbt.