Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronafallen ökar och sjukhusvården allt hårdare belastad – fler intensivvårdsplatser behövs vid HUS

Uppdaterad 17.11.2021 17:53.
En sjukskötare Jenna Muurama jobbar vid en monitor på intensivvårdsavdelningen för coronapatienter.
Bildtext Under tisdagen fick 20 covidpatienter intensivvård inom HUS.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar i dag om 1 151 nya fall av coronasmitta. 299 personer behöver sjukhusvård för covid-19 – av dem får 38 intensivvård.

De flesta nya coronafallen finns inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt - 394. I Norra Österbotten har 204 nya fall påträffats. THL rapporterar i dag om fyra nya coronarelaterade dödsfall.

HUS inrättar fler intensivvårdsplatser

Det finns 15 intensivvårdsplatser vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt men på grund av det försämrade coronaläget tvingas distriktet inrätta 6 nya platser för covidpatienter som behöver intensivvård. Det skriver Helsingin Sanomat.

Covidpatienter har redan transporterats till sjukhus utanför HUS, och i dag står ytterligare några patienter i tur att förflyttas, uppger den tillförordnade chefsöverläkaren Jari Petäjä.

HUS beslut att utöka antalet intensivvårdsplatser från 15 till 21 sker med tanke på läget de kommande veckorna. I dag vårdas 14 covidpatienter på intensiven inom HUS. 122 får avdelningsvård.

Operationer skjuts upp

I ett läge med 16-21 covidpatienter i intensivvård tvingas man gallra bland den övriga verksamheten vid HUS, enligt Petäjä.

– Vi tvingas minska antalet operationer som kräver efterföljande intensivvård med 4-5 stycken per dag om platserna upptas av covidpatienter, säger Petäjä.

Stora hjärtoperationer kräver exempelvis intensivvård. I hjärtopertationskön vid HUS finns för närvarande cirka 100 patienter, men alla fall är inte brådskande, påpekar Petäjä.

Också inom avdelningsvården ökar behovet av bäddplatser för covidpatienter. Enligt gårdagens siffror var över 100 covidsjuka i behov av avdelningsvård inom HUS. Patienterna är i huvudsak ovaccinerade.

Artikeln uppdaterades 17.11.2021 kl. 17.50. Tidigare stod det att HUS vårdar 21 patienter på intensiven. I själva verket vårdas 14 personer på intensiven.

En person får coronavaccin

Rekordmånga coronasmittade i Raseborg – vården överbelastad

Incidensen 323 fall per 100 000 invånare under två veckor.

Här ser du grafik som visar behovet av coronarelaterad sjukhusvård.

Här nedan grafik över antalet fall: