Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Strejk drabbar kosthållet och städningen i Åbos skolor och daghem från och med onsdag – brist på städning i coronatider oroar

Från 2021
Uppdaterad 17.11.2021 16:38.
Koululainen ottaa salaattia.
Bildtext Bildsättningsbild. Eleverna i Åbo blir utan skolmat från och med imorgon, torsdag.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Från och med klockan 12 i dag, onsdag, inleder fackförbundet JHL strejk vid alla Arkeas enheter i Åbo. Det här påverkar bland annat städningen och serveringen av mat i skolor och daghem i staden. Det är fortfarande oklart både hur länge strejken kommer att pågå och när förhandlingar kan inledas mellan Arkea och JHL.

JHL meddelade sent igår kväll att man nu kommer att inleda en strejk i protest mot Arkeas planer att byta kollektivavtal. Också fackförbundet Jyty meddelade under onsdagsförmiddagen att man ansluter sig till strejken.

Åbo stad meddelar på onsdagskvällen att det kommer att finnas mat på daghem och i skolor i Åbo, men lunchmenyerna kommer ändra från och med torsdagen den 18 november.

Vad som serveras i vilka enheter är ännu oklart och vårdnadshavare uppmanas därför att packa med matsäck till skolelever och dagisbarn på torsdagen. Barn i dagvård ska helst äta frukost hemma.

Åbo stad och Arkea Oy återkommer med information om hur förändringarna i skollunchen fortsätter nästa vecka.

Elever i Cygnaeus fick äta normalt på onsdagen

I Cygnaeus skola i Åbo fick barnen lunch som normalt ännu på onsdagen.

– Vår sista mattur är strax före klockan 12, så vi får se om vi hinner duka bort allting. Men alla borde hinna få lunch. Sen får vi se hur det blir med mellanmålet i eftis på eftermiddagen, säger rektor Nicke Wulff vid Cygnaeus skola.

På torsdagen ska eleverna ta med egen matsäck till skolan eftersom ingen ingen skollunch serveras i serveras på grund av strejken, meddelar Wulff på Wilma. Eleverna får inte heller frukost eller mellanmål på eftis.

På fredagen får eleverna i Cygnaeus skola och i Braheskolan lunch från skolan i form av proteinpudding, frukt och knäckebröd. Också då rekommenderar Wulff att eleverna har med eget mellanmål.

Strejken leder till många frågetecken kring hur skollunchen ska serveras de närmaste dagarna. Det är ännu oklart hur skollunchen ordnas nästa vecka.

Senaste JHL strejkade i Åbo var 2019. Precis som den här gången handlade det om att Arkea ville byta till ett annat kollektivavtal, vilket skulle försämra arbetsförhållandena för en del anställda.

Eftersom det här inte är första gången som Åboskolorna drabbas av en strejk på det här sättet, så har man en viss beredskap i Cygnaeus skola.

– Det handlar mest om en mental beredskap. Föräldrarna får vara beredda på att eventuellt packa med egen lunch till skolan imorgon, det handlar nu om att kavla upp ärmarna och börja fixa det här.

Nicke Wulff.
Bildtext Arkivbild. Enligt rektor Nicke Wulff gäller det att kavla upp ärmarna och försöka lösa situationen på bästa möjliga sätt.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Elever i S:t Olofsskolan blev utan mat

I S:t Olofsskolan hann inte alla elever få skollunch på onsdagen innan strejken inleddes; över 100 elever i årskurs 8 blev utan mat.

En del av eleverna skickades hem mitt under skoldagen för att få äta.

Enligt S:t Olofsskolans rektor Christer Karlsson har eleverna hittills tagit strejken med ro.

– En del såg glada ut då de fick gå hem. De elever som hade hushållslära fick äta det de hade gjort under lektionen, säger Christer Karlsson.

Eleverna i S:t Olofsskolan har blivit ombedda att ta med egen lunch på torsdagen. Karlsson vet inte om skolan kan erbjuda mellanmål till eleverna under strejken.

– Vi har inte fått någon information om hur det blir i slutet av veckan.

Under strejken 2019 fick eleverna mellanmål från skolan som bestod av energistänger. Fastän eleverna skulle få något liknande att äta under strejken nu, behöver eleverna ändå ha med egen mat för att orka hela skoldagen, säger Karlsson.

– En energistång lever inte en högstadieelev länge på.

Åbo stad: Skolorna och daghemmen måste försöka lösa situationen så bra som möjligt just nu

Liliane Kjellman, direktör för den svenska servicen inom sektorn för fostran och undervisning i Åbo, säger att strejken kommer både plötsligt och olägligt för staden.

– Vi har just nu mycket corona i våra skolor, och har under hösten haft intensifierad städning, så därför är tidpunkten verkligen olämplig. Det här är en uppbenbar risk med tanke på coronaläget. Nu pågår det till exempel diskussioner kring om gymnasierna borde övergå till distans för att läget inte ska eskalera, men vi har ännu inte fattat några beslut. Det är en hygienrisk om till exempel skräpkorgar med munskydd inte töms.

Kjellman berättar att man just nu vid staden försöker få tag på så mycket information som möjligt om vad strejken kommer att innebära i praktiken.

– Via skolorna har vi fått information om att skolbespisningen kommer att sluta klockan 12 idag, men vi har ingen annan information för tillfället. Vi har inte hört någonting från Arkea. Så vi försöker också ta reda på mer just nu.

Liliane Kjellman, en dam med ljust hår och glasögon, är servicedirektör för svenskspråkig fostran och utbildning i Åbo stad.
Bildtext Arkivbild. Liliane Kjellman.
Bild: Linus Hoffman/Yle

I det här läget kan Kjellman inte svara på vilka lösningar som staden kommer att behöva vidta om strejken pågår en längre tid. Till exempel kan hon inte säga om staden kommer att kunna köpa in tjänster av en extern aktör.

– Mitt budskap till skolorna och daghemmen har hittills varit att försöka lösa det så bra de kan, och att så många som möjligt ska hinna äta före klockan 12. Det som kan bli ett problem är att det inte finns så mycket reservmat i skolorna inför morgondagen, och det som en enskild skola kan göra är att spara försöka ha någonting i lager, och uppmuntra barnen att ta med sig egen mat.

Även Wulff säger att nu gäller det bara att lösa situationen så gott det går, men han är orolig för hur coronasituationen i skolan ska påverkas om städningen blir bristfällig.

– På grund av pandemin är det ju extra viktigt med städning i skolan, så vi får hoppa in och göra så gott vi kan. Under den senaste strejken stod jag nog själv och skrubbade toaletter i något skede. Alla måste rycka in lite så att vi får en fungerande och trygg vardag för barnen i skolan, säger Wulff.

"Nog måste ju barnen få mat"

Alla familjer har ändå inte möjlighet att skicka med mat till sina barn, men Kjellman kan i nuläget inte säga hur staden ska kunna stödja mindre bemedlade familjer i staden om strejken pågår en längre tid.

– Det är ju en skyldighet från vår sida att se till att barnen får mat. Nog måste ju barnen få mat, men jag kan i det här skedet inte svara på hur vi ska lösa det.

Också Wulff är orolig för vad som ska hända med barn som inte kan ta med sig egen lunch om strejken pågår en längre tid.

– Vi måste se till att alla barn har bensin i tanken så att de klarar av dagen. Det blir nog knepigt i det långa loppet att lösa skolluncherna, så vi hoppas det här löser sig snabbt.

Artikeln uppdaterad kl. 13.50 med information om hur skollunchen ordnas i Cyganeus skola och i Braheskolan på torsdag och fredag.

Artikeln uppdaterad kl. 15.44 med information om skollunchen i S:t Olofsskolan.

Artikeln uppdaterad kl. 16.37 med information om lunchen från Åbo stad.

Diskussion om artikeln