Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Neste får 88 miljoner euro från EU:s innovationsfond – ska minska utsläppen i Sköldvik

Från 2021
Uppdaterad 17.11.2021 11:29.
Oljeraffinaderi i skymningen.
Bildtext I våras valde Neste Rotterdam som placeringsort för sitt nya raffinaderi, framom Borgå. En motivering då var bristen på grönt väte – men i framtiden kan situationen vara en annan.
Bild: Pressbild / Neste Abp

Totalt sju projekt i Europa har fått understöd. I Sköldvik ska pengarna användas för att övergå till grön vätgas.

Neste vill minska sina växthusgasutsläpp i Sköldvik snabbt och effektivt, enligt ett pressmeddelande.

Det här ska bolaget göra genom att börja använda mer grön vätgas, alltså vätgas som produceras med förnybar energi, vilket i sin tur minskar koldioxidutsläppen.

Neste ska också lagra och ta till vara koldioxid.

Enligt STT finns det förhoppningar om att grön vätgas kan göra industrin och trafiken mindre beroende av fossila bränslen.

Vätgas produceras genom elektrolys. Själva processen ger inga utsläpp men kräver mycket energi. Hur miljövänlig vätgasen är beror alltså på vilken typ av energi som används då den produceras.

Projektet som Neste har fått stöd för främjar Finlands och EU:s klimatmål och är också en viktig del av bolagets eget mål om att bli klimatneutralt fram till 2035. Under de första tio åren ska koldioxidutsläppen minska med över fyra miljoner ton.

I fjol var Sköldviks industriområde där bolaget ingår Finlands största enskilda utsläppskälla.

”Vi är väldigt glada över att vårt projekt är ett av sju projekt som får finansiering bland över 300 sökande”, säger Nestes vd Peter Vanacker i ett pressmeddelande. ”Det är fint att Neste och dess innovationer ses som en central aktör och en av föregångarna i Europa.”

EU:s innovationsfond delar ut totalt 1,1 miljarder euro till sju projekt. Av den summan får Neste 88 miljoner euro.

Diskussion om artikeln