Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fiskodling utanför Kaskö fick grönt ljus – Vasa förvaltningsdomstol kräver inte miljökonsekvensbedömning

Från 2021
Nätkassar vid en fiskeodling.
Bildtext Fiskodlingen på bilden är inte Nordic trouts anläggning.
Bild: dani3315

Vasa förvaltningsdomstol har godkänt besväret som fiskuppfödningsföretaget Nordic Trout lämnat in. Därmed behövs ingen miljökonsekvensbedömning innan företaget kan bygga sin fiskodlingsanläggning i havet utanför Kaskö.

Södra Österbottens NTM-central krävde att en miljökonsekvensbedömning genomförs och nu går alltså Vasa förvaltningsdomstol emot NTM-centralens begäran och anser att det räcker med en miljötillståndsansökan.

Företagets vd Alf-Håkan Romar är nöjd med Vasa förvaltningsdomstols beslut.

– De är specialiserade på miljölagarna och hur man ska tolka dem. Här ser vi att fiskuppfödning behandlas enligt miljökonsekvensbeskrivningslagen och på samma grunder som annan verksamhet, säger Romar.

Det åländska företaget Nordic Trout planerar en anläggning för att årligen producera regnbågsforell med en slaktvikt på 950 000 kilo. Sett till produktionsmängden skulle den bli en av landets största.

Eftersom anläggningen skulle ligga så långt ute till havs är storleken avgörande för hela anläggningens lönsamhet.

– Vi måste komma ihåg att vi beger oss nio kilometer ut från kusten, så det krävs en viss storlek för att det ska löna sig att ta risken, säger Romar.

En man med glasögon och kort ljust hår och skägg.
Bildtext Nordic trouts vd Alf-Håkan Romar
Bild: Yle/Juho Teir

Gränsen en miljon euro

Södra Österbottens NTM-central krävde en miljökonsekvensbedömning eftersom produktionsmängden är närmare en miljon kilo. Projekt på över en miljon kilo kräver alltid en miljökonsekvensbedömning.

Södra Österbottens NTM-centrals miljöskyddschef Päivi Kentala bekräftar per e-post att NTM-centralen nu fortsätter som om beslutet aldrig skulle ha fattats och därför kommer de inte att utföra några ytterligare åtgärder.

NTM-centralen har 30 dagar på sig att ansöka om besvärsrätt till högsta förvaltningsdomstolen.

– Beslutet har ännu inte vunnit laga kraft och NTM-centralen har inte bestämt om vi ska överklaga eller inte, skriver Kentala.

Verksamhet redan till våren

Alf-Håkan Romar är övertygad om att fiskuppfödningen i Kaskö inleds inom den närmaste tiden. Ramverket är i skick; nu återstår investeringar och byråkrati.

– Miljötillståndet är nästan klart, sen ska regionförvaltningsverket bestämma tidtabellen. Det beror förstås på om någon besvärar sig, men vi är beredda att sätta igång nästa vår och sätta ut fiskarna i vattnet, säger Romar.

Artikeln är en översättning av Yle Pohjanmaas artikel Kaskisten edustalle suunnitteilla oleva kalankasvatusallas ei edellytä ympäristövaikutuksen arviointia – Vaasan hallinto-oikeus hyväksyi yrittäjän valituksen skriven av Sebastian Björklund.