Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Godare skolmat i Lojo

Från 2015
Centralköket Köökkis mat provsmakas i Lojo
Bildtext Centralköket Köökkis mat provsmakas i Lojo.
Bild: Yle/Monica Slotte

Det var många frågor men nöjda miner då produktionsköket Köökkis rätter avsmakades vid ett seminarium om skolmat i Lojo.

Staden ordnade en diskussion om skolmat i Metsola finska skola i torsdags.(12.11)

På plats fanns en stor och engagerad skara som nu gav bättre betyg för centralkökets mat. Man fick smaka på bland annat skinkfrestelse, pasta Palermo och apelsin-chili fisk.

Det var många händer som viftade i matsalen under kvällens lopp och man lyssnade noga till Köökkis lägesrapport.

Det fanns många frågor om centralköket Köökkis mat i Lojo.
Bildtext Skolmatseminariet samlade många intresserade
Bild: Yle/Monica Slotte

- Hur ser matens väg ut, har man kontroll över alla skeden? Vad har transporten för konsekvenser? Vilken slags historia har potatisen?

Barn och vuxna diskuterade nyanser i apelsin-chilisåsen och funderade på dess konsistens. Vissa rätter uppfattades ligga för nära varandra, rent smakmässigt.

God mat i skolan

En ung dam med tygros i håret tycker att maten smakar bättre än tidigare.

- Min favoriträtt är nog skinkfrestelsen.

Centralköket Köökkis mat provsmakas i Lojo
Bildtext Flera olika rätter fick provsmakas
Bild: Yle/Monica Slotte

Julie Nikander går i Perttilä skola. Hon gillar pastarätten bäst.

- Men jag har smakat av allt som bjuds. Alla rätter är goda.

Utmaningar på vägen

Den stora kosthållsreformen har fört med sig utmaningar för Lojo. Det var också mycket som gick snett då stadens största och nyaste produktionskök Köökki skulle börja producera mat till daghem, skolor och äldreboende.

Verksamheten kom igång i augusti och de nya processerna, maskinerna och den ovana kalltillredningen innebar nya uppgifter för köken.

Stärkelseredning som används i centralköket Köökkis matlagning
Bildtext Såsen i pulverform
Bild: Yle/Monica Slotte

Sari Hostikka jobbar vid Moisio daghem. Hon är nöjd med maten som serveras idag och bedömer att man rör sig i rätt riktning.

- Det största problemet tidigare hade nog att göra med hur maten värmdes då den kom fram till mottagande kök i skola eller daghem. Maten har nog haft god kvalitet då den skickats från produktionsköket Köökki.

Skolbarn och föräldrar provsmakar centralköket Köökkis mat i Lojo.
Bildtext Sari Hostikka till höger jobbar på daghem
Bild: Yle/Monica Slotte

Hostikka påpekar att tycke och smak också är olika. En viss rätt kan vara populär bland kompisarna just nu medan en annan maträtt får svalare respons.

Från produktionskökets sida berättar man att makaronilådans konsistens fortfarande förbättras. Ändå är det en rätt som de flesta glatt slukar redan nu.

Salladsbar efterlystes

Monica Lemberg (SFP) är rektor för Källhagens skola i Virkby. Också hon är nöjd med de rätter som Köökki presenterar under kvällens matseminarium.

- De flesta rätter har jag ju ätit i skolan så de innebar ingen överraskning men det smakar bra. Köökki har heller inte lagt till någonting extra för kvällen, det kollade jag upp.

Monica Lemberg (SFP) är rektor för Källhagens skola i Virkby. Här provsmakar hon Köökkis mat.
Bildtext Virkbyrektorn Monica Lemberg efterlyser salladsbar
Bild: Yle/Monica Slotte

Monica Lemberg ser också att matproduktionen nu börjar fungera som den ska. Under hösten har man fått vänja sig vid nya smaker.

- Konsistensen kan nog ännu utvecklas. Det är inte så mycket tuggmotstånd. Jag önskar mig också en salladsbar.

Under kvällens diskussion var det många med henne som efterlyste ett salladsbord med separata ingredienser istället för färdigblandade sallader. Det kan också locka ungdomar att äta mera sallad, tror Lemberg.

- Ändå måste jag säga att salladerna har varit fräschare sedan centralköket började göra dem.

Köökki hörsammar åsikter

Jere Jantunen, kosthålls- och städservicechef i Lojo konstaterar att matproduktionen nu börjar löpa bättre.

- Det har kommit olika typer av respons och vi har fått svara på många frågor om maten. Det är rätt och riktigt. Nu ville vi ordna en kväll där våra kunder gavs chans att titta och smaka på maten också.

Nästa steg i utvecklingen är samarbetet med ett lokalt bageri som ska ge färska frukostsemlor. När det gäller grönsaker och vegetariska alternativ kommer närmatslösningar att eftersträvas.

Det fanns många frågor om centralköket Köökkis mat i Lojo.
Bild: Yle/Monica Slotte