Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Därför är Stockholmsbörsen intressant för oss finländare – Volvo Cars är en av årets mest diskuterade aktier

Från 2021
Volvo S90 på båtmässan i Helsingfors 2016
Bildtext Volvo listades på börsen igen efter en paus på 30 år. Svenskarna blev ivriga och köpte flitigt på sig av biltillverkarens aktier.
Bild: Yle / Kristoffer Söderlund

För en småsparare som placerar i aktier kan börsen i Stockholm vara ett sätt att sprida riskerna och hitta intressanta bolag som inte finns i Helsingfors. Vi listar fyra orsaker till att ta sig en närmare titt på svenska aktier.

1. Det finns fler aktier att välja mellan

Stockholmsbörsen har dubbelt fler bolag noterade än Helsingforsbörsen. Här finns alltså ett klart större utbud inom så gott som alla branscher och sektorer.

Här finns internationellt kända varumärken som Volvo, Hennes & Mauritz, Electrolux och ABB. Volvos personbilar kom in på börsen efter en paus på 30 år och det blev köpfest. Volvo kallas nu för en ny folkaktie. Om svenskarna har gjort en bra affär med den nya folkaktien får framtiden utvisa.

Därför är börsen i Stockholm intressant för oss i Finland

20:08

2. Sprid riskerna

Genom att också äga svenska aktier (och inte bara finländska) blir din aktieportfölj mer diversifierad – du sprider alltså riskerna. Lägg inte alla ägg i samma korg, är ett råd man brukar få av börsanalytiker.

Samtidigt ska du vara medveten om kursskillnaderna. Du kan göra en liten kursvinst eller förlust. Statistiken visar att de allra flesta finländska småsparare endast äger några få aktier, och enbart finländska sådana.

3. Finlandssvensk fördel

Genom att du kan svenska, har du en fördel! Du har tillgång till information och nyheter på ett sätt som ger fördelar jämfört med så gott som alla andra börser i Europa.

Att känna till det svenska samhället och den svenska kulturen är bra också vid placeringsbeslut. Vad som sker inom näringslivet återspeglas i samhället i övrigt och tvärtom.

4. Håll koll på nya bolag

Det kan vara intressant att följa med alla nya bolag som tas in på börsen i Stockholm – de är betydlig fler än i Helsingfors.

Det är inte nödvändigtvis klokt att satsa sina pengar uteslutande på nya uppstickare, men det är lärorikt att följa med vilka branscher som växer, vilken typ av ledarskap som krävs i dag, och vad företagen säger om hållbarhet och andra megatrender. Att följa med floppar och missar är också lärorikt för en placerare.

Aktieanalytiker Carl-Henrik Söderberg pratar om Stockholmsbörsen med Pekka Palmgren i podden I pengarnas värld.