Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rekordmånga coronasmittade i Raseborg – vården överbelastad

En person får coronavaccin
Bildtext Raseborgs stad ordnar pop up-vaccinering mot säsongsinfluensa i före detta Hagahemmets lokaler i EKenäs på torsdag 18 november klockan 14-18. Den är avsedd för personer som har rätt till avgiftsfritt influensavaccin.

Coronasituationen i Raseborg är fortfarande svår och incidensen är än en gång högre än någonsin. Incidensen för veckorna 44-45 är 323 fall per hundratusen invånare under två veckors tid.

”Det finns alltså mycket smitta i samhället och tyvärr har vi nu också sedan två veckor haft en epidemi på bäddavdelningen”, berättar chefsläkare Tove Wide i Raseborg.

Epidemin på hälsovårdscentralens vårdavdelning har lett till besöksförbud och brist på vårdplatser. Det råder fortfarande besöksförbud på vårdavdelningen.

Wide uppger i stadens veckoöversikt att situationen nu ser ljusare ut, men att det ännu dröjer innan staden kan bedöma vad epidemin har fört med sig.

”Vi vädjar till invånarna att använda munskydd på allmänna platser och att ta vaccin. Även vaccinerade kan få smittan och smitta vidare, men ofta startar en ny kedja från någon ovaccinerad. För dubbelvaccinerade är sjukdomen ofta symtomfri eller lindrig”, påminner Wide.

Ring inte flera gånger – vänta på att bli uppringd

Det kraftigt försämrade coronaläget i Raseborg leder till ett stort tryck på hälso- och sjukvården i staden. Smittspårning, vaccinering och tidsbokning och vård av sjuka kräver väldigt mycket resurser.

Det här orsakar köer till tidsbokningen per telefon. Staden ber därför invånarna att ha tålamod och förståelse för att det kan dröja innan de blir uppringda.

Staden uppmanar dem som väntar på att bli uppringda att inte ringa på nytt.

”Att ringa upprepade gånger till tidsbokningen leder till ytterligare belastning på telefonlinjen. Har du fått en tid för återuppringning, vänligen vänta på ditt samtal!”

Staden meddelar att alla samtal från hälsovårdscentralen kommer från ett dolt nummer.

Källa: Raseborgs stads pressmeddelande 17.11