Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Finland röstar mot EU:s skogslinje – regeringspartierna oense

Från 2021
monitoimikone
Bildtext EU:s nya regelverk handlar bland annat om vilken typ av skogsindustri som uppfyller kraven för hållbar ekonomi.
Bild: Timo Nykyri / Yle

EU-ministerutskottet förordar att Finland röstar mot taxonomiförordningen. Beslutet delar regeringspartierna.

Finlands EU-ministerutskott beslöt på onsdagen att Finland bör rösta emot taxonomiförordningen i EU:s nya regelverk för hållbar finansiering. Förordningen handlar bland annat om hur skogsindustrin ska uppfylla kriterierna för hållbar ekonomi.

Den slutliga beslutet kommer att fattas av riksdagens stora utskott.

Av regeringspartierna lämnade De Gröna och Vänsterförbundet in avvikande åsikter om utskottets beslut. Enligt Yles uppgifter kommer partierna att rösta emot förslaget i stora utskottet.

Delar partierna

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) kommenterade det nya regelverket för Svenska Yle på tisdagen.

– I sin nuvarande form kan jag inte godkänna förslaget. Det är helt för detaljerat och passar inte Finland. Det här har jag och Centern gjort klart.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) kritiserade beslutet på Twitter under onsdagen. Enligt henne är EU:s taxonomilinje ett centralt verktyg i i kampen mot global uppvärmning.

Ohisalo skriver att det nya regelverket också innehåller viktiga riktlinjer för vår biodiversitet.

EU:s klassificeringssystem för hållbar finansiering ska förebygga gröntvätt på finansmarknaden och styra pengar till hållbara investeringar.