Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kinesiska Peng Shuais öde fortfarande ett mysterium – nu efterlyser tennisstjärnorna svar: "Är i chock"

Från 2021
Peng Shuai servar.
Bildtext Peng Shuai.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Var finns Peng Shuai? Den frågan ställer sig idrottsvärlden efter att tennisspelaren försvunnit – till synes spårlöst. Nu deltar tennisstjärnorna med Novak Djokovic och Naomi Osaka i spetsen i ett upprop.

Pressen på de kinesiska myndigheterna blir allt större. Det finns fortsättningsvis inga svar på var Peng Shuai finns eller hur hon mår.

Den tidigare grand slam-mästaren i dubbel har varit försvunnen allt sedan hon anklagade den kinesiska toppolitikern Zhang Gaoli för våldtäkt på den kinesiska webbtjänsten Weibo. Inlägget raderades snabbt och sedan dess har ingen hört något av tennisspelaren.

Det internationella tennisförbundet WTA har enligt New York Times förvisso hävdat att de blivit intygade om att hon är säker – men de har inte haft direkt kontakt med Shuai.

Nu vill hennes kolleger ha svar. Novak Djokovic säger enligt BBC att han chockerades av nyheten. Nicolas Mahut kompade och konstaterade att alla tennisspelare är oroade.

"Skickar henne kärlek"

Naomi Osaka spred i sin tur budskapet på Twitter med hashtaggen #WhereisPengShuai – var är Peng Shuai.

– Jag fick nyligen höra om fallet där en tennisspelare försvann kort efter att ha talat ut om sexuella övergrepp. Censur är aldrig ok, jag hoppas att Peng Shuai och hennes familj är säkra. Jag är i chock och skickar henne kärlek, skriver Osaka.

Enligt AFP har det kinesiska tennisförbundet inte svarat på nyhetsbyråns frågor om Shuai. Alla anklagelser och nyheter om fallet ska ha "skrubbats bort" från den myndighetskontrollerade kinesiska webben.

35-åriga Shuai vann dubbelturneringen både i Wimbledon och i Roland Garros under höjden av sin karriär.

Shuai skrev på Weibo att den tidigare vice premiärministern Gaoli under ett långt förhållande flera gånger ska ha våldtagit henne. Det är första gången som #MeToo-anklagelser riktats mot den absoluta toppen av det kommunistiska partiet i Kina.

Källor: AFP, BBC