Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Yles år 2022: Första välfärdsområdesvalet, olympiska spelen i Peking och Strömsö 20 år

Från 2021
Nainen kuuntelee kuulokkeilla ulkoilmassa.
Bild: Laura Mainiemi / Yle

Yle fortsätter den kraftiga utvecklingen av Yle Arenan och Yle-tjänsten. På tv och radio satsar bolaget på upplevelser som ökar den sociala gemenskapen och även utbudet av poddar ökar.

Yle finns till för alla finländare. Vi vill erbjuda det bästa public service-medieutbudet och ytterligare stärka våra band till alla finländare. Den älskade Yle Arenan är en av tyngdpunkterna i utvecklingen 2022. I den allt hårdare konkurrensen med internationella strömningstjänster vill vi säkra det mångsidiga utbudet på Yle Arenan och stärka Yle-tjänsten med bild och ljud i framkant. I praktiken ger utvecklingen ett rikligt och mångsidigt innehåll samt mer funktionella och personliga tjänster", säger Yles verkställande direktör Merja Ylä-Anttila.

2022 startar fartfyllt när det första välfärdsområdesvalet i Finland ordnas i januari. Yle lyfter centrala valfrågor och -teman och de moderna tjänsterna och valbevakningen genomförs i stor utsträckning på finska och svenska. Yle har nu ett allt mer omfattande valsamarbete med kommersiella medier. Utöver skräddarsydda valkompasser erbjuder Yle även resultatservice för HSS Medias tidningar.

Målet är att finländarna ska bli intresserade av viktiga valteman. I välfärdsområdesvalet har Yle ett stort ansvar för att klargöra för medborgarna vad detta historiska val handlar om.

Kultur och sport för alla smaker

Det mångsidiga inhemska dramautbudet stärks. Under 2022 utökas Yle Arenans utbud med de nya dramaserierna Transport, Min mans hustru (Mieheni vaimo) och Zone-B. Utöver detta fortsätter den prisade serien Paradiset (Paratiisi). Även nästa sommar utlovas rekordpopulärt audiodrama.

Yle kommer att både producera och köpa in en stor mängd dokumentärer. Yle Arenans realityprogram kompletteras med nya program samt med nya säsonger av bland annat de superpopulära serierna Jägarliv (Eränkävijät), Soffpotatisarna (Sohvaperunat), Au pair och Skärgårdens hjältar. Härliga Strömsö fyller 20 år och utlovar överraskningar och specialsändningar och i den finlandssvenska serien I väntan på dig möter vi fyra gravida mammor. På Yle Arenan ökar även utbudet av poddar.

Barn och unga spelar fortfarande en nyckelroll och utbudet för skolelever och ungdomar kommer att öka. BUU-klubben firar sina 25 år i februari och Pikku Kakkonen ordnar under året en sommarturné på tio orter. Turnén genomförs i samarbete med Mannerheims Barnskyddsförbund. Även de kända barnböckerna om Vesta-Linnéa väcks under våren till liv i en finlandssvensk dramaserie för hela familjen.

Bland årets stora idrottsevenemang står bland annat de olympiska spelen i Peking, fotbolls-VM för herrar och EM för damer i tur. Yle samarbetar med Discovery i sändningarna från de olympiska spelen och inom fotbollen är MTV samarbetspart.

2022 satsar Yle även på export av inhemsk kreativitet, kultur och kompetens samt på att stöda internationella framgångar och utveckla mediebranschen.

Nordvisionssamarbetet breddas nu till ljudinnehåll. I och med detta får även andra nordiska rundradiobolag ta del av finsk- och svenskspråkiga poddsändningar. Också i år utlovas nya gärningar för att stärka den finländska diskussionskulturen inom projektet Hyvin sanottu – Bra sagt som startades tillsammans med stiftelsen Dialogpaus och flera andra samarbetspartner.

Yles styrelse godkände bolagets verksamhetsplan för 2022 på sitt sammanträde 17.11.2021.

På andra språk