Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pernåkändisen Mikael Agricola är extra trendig just nu – också barnen har koll: "Han tog sin vårrock på sig, fick för kallt och dog"

Från 2021
Bilden föreställer tre glada förskolebarn som sitter i en röd soffa.
Bildtext Adam Dahlberg sex år, Christian Vilja sex år och Alma Nyqvist fem år går alla i förskolan i Forsby. De berättar allt de vet, och lite till, om Mikael Agricola.
Bild: Frida Läckström / Yle

Pernås stolthet Mikael Agricola är mer aktuell än någonsin. Den här hösten har det kommit ut två böcker om honom. På Agricolamuseet kan man lära sig om örslevstandstickan och andra urgamla fynd. Den historiesugna kan gå den lokala Agricolastigen och i Forsby får barnen i förskolan en rejäl dos Agricola en gång per år.

Alma Nyqvist, Adam Dahlberg och Christian Vilja går i förskola i Forsby i Lovisa. I just den här förskolan brukar man prata om ortens stora son, Mikael Agricola, i samband med hans dödsdag den 9 april. 

Men nu är det mörkaste november och våren är långt borta. Därför har förskollärare Jutta Nyqvist tjuvstartat och haft en snabblektion i Agricolakunskap åt barnen inför Yle Östnylands besök.

Alma Nyqvist, Christian Vilja och Adam Dahlberg från förskolan i Forsby berättar om Mikael Agricola. - Spela upp på Arenan

Mikael Agricola skrev den första abc-boken på finska, Abckiria. Den kom ut 1543.

Pratat finska hade man gjort redan länge, men ingen hade skrivit böcker på språket. Så när Agricola översatte till exempel Nya testamentet och skrev sin abc-bok fick han hitta på helt nya finska ord, eftersom många ord som fanns på svenska, tyska och latin inte existerade i finska språket.

Helvete blev helvetti, högskola blev korkeakoulu och huvudstad blev pääkaupunki.

Det första finska ordet man vet att Agricola skrivit är catti, katt. Sedan blev det 8 000 nya ord till.

Helvete blev helvetti, högskola blev korkeakoulu och huvudstad pääkaupunki. Sextio procent av orden Agricola hittade på används ännu idag.

Luutarha (begravningsplats), jalopeura (lejon) och miehukainen (ung man) är några av Agricolaorden man inte längre hör i finskan.

"Jag antar att det är därför den heter Agricolahallen", Alma Nyqvist fem år. - Spela upp på Arenan

Marjo Vuokko är styrelsemedlem och kassör i det östnyländska Agricolasällskapet. Hon har också varit med och grundat Finlands enda Agricolamuseum. Museet finns i en liten affärslokal i centrum av Forsby.

Vuokko har också deltagit i de arkeologiska utgrävningar som har gjorts nära Mikael Agricolas hem i Pernå. Vuokkos favoritfynd är hygienprylen örslevstandstickan (ett redskap som man petade sig mellan tänderna och i örat med).

Två kvinnor i medeltida dräkter står bredvid ett stort träbord.
Bildtext Så här ser det ut inne på Agricolamuseet i Forsby. Marjo Vuokko till vänster och Tuovi Putkonen, en annan Agricolaeldsjäl, till höger.
Bild: Yle / Mira Bäck

I Pernå kyrkby kan man gå en Agricolastig med sevärdheter och informationsskyltar. Stigen löper från prästgården till biblioteket och man får bland annat se Agricolas hemgård Sigfrids i Thorsby och en pampig staty som föreställer ortens son.

Klä dig i bekväma skor och ta en historiesugen kompis i handen, för man får lätt några timmar att gå när man promenerar mellan sevärdheterna (som inte är helt lätta att hitta).

Vid Mikael Agricolas barndomshem i Thorsby i Pernå har man år 1914 rest ett minnesmärke i sten över honom.
Bildtext På den här gården i Thorsby i Pernå växte Mikael Agricola upp. Intill minnesmärket finns en informationsskylt där man kan läsa att gården hade fem kor, tre kvigor, två hästar och fyra får.
Bild: Frida Lindholm / Yle

Har man ett större andligt sug eller gillar långa utmaningar kan man haka på den Agricolarelaterade pilgrimsvandringen. Den är 240 kilometer lång och går från Pernå till Åbo.

Vandringen ordnas sedan 2019. Man behöver inte gå allt på en gång, utan Agricolavandringen är indelad i tretton etapper på ungefär 20-30 kilometer.

En allvarlig staty som föreställer Mikael Agricola finns invid S:t Mickaels kyrkan i Pernå.
Bildtext Enligt professor emerita Kaisa Häkkinen var Agricolas hem tvåspråkigt. Man har hittat anteckningar av Agricola på svenska, men hans sätt att bygga upp meningar i skrift på finska är så avancerat att Häkkinen drar slutsatsen att han måste ha lärt sig finska redan i barndomen.
Bild: Frida Lindholm / Yle

Den här hösten har det kommit ut två böcker om Mikael Agricola. Boken Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa är skriven av författaren Jari Tervo och Mikaelin kirja av författaren Roope Lipasti.

Marjo Vuokko från Agricolasällskapet i Pernå håller inte riktigt med om påståendet att Agricola skulle vara extra trendig just nu.

– Inte tycker jag det, svarar hon. Men tillägger att det är bra om också andra har fått upp ögonen för Agricola.

Föreningen fyllde 15 år 2020 men födelsedagsfesten har skjutits upp på grund av pandemin.

Man kan beställa guidade rundturer i museet av oss. Det är bara att ringa.

― Marjo Vuokko, medlem i Agricolasällskapet

Vuokko berättar att allt arbete med föreningen och museet sköts av några frivilliga och sker av fri vilja på fritiden.

– Kanske vårt jobb ändå har burit frukt, funderar hon.

Agricolamuseet i Forsby har öppet mellan onsdag och söndag klockan 12 till 17. Förutom Agricola-relaterade föremål finns där också nu inför julen, en julbod. Julboden håller öppet fredag till söndag mellan klockan 12 och 17.

Historien om hur Agricola dog. - Spela upp på Arenan
Hannu Kivioja som Mikael Agricola i serien Suuret suomalaiset.

Mikael Agricola skrev ner det finska språket

Han var reformist och en sällsynt begåvning.

Forsbybarn om Mikael Agricola: "Han dog för att han hade för lite på sig då det var kallt"

4:44