Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarets karantänsregler rör till det för reservisterna – om du kommer från utlandet kan du bli tvungen att vara i karantän i två veckor

Från 2021
Uppdaterad 19.11.2021 11:19.
En militärpolis iklädd munskydd går i närheten av en bom som finns vid porten till ett garnisonsområde.
Bildtext Om informationen inte nått fram så är det beklagligt. Det är inte en situation som är önskvärd varken för de berörda eller för Försvarsmakten, säger Max Arhippainen, Försvarsmaktens informationschef.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Om du har blivit inkallad till Försvarets repetitionsövning ska du vara noggrann med vilka karantänskrav som gäller eftersom reglerna kan variera. Det fick bland annat Dallin Merret lära sig den hårda och dyra vägen.

21-åriga Dallin Merret hade fått sin kallelse till repövningen då han bodde i Lahtis, det vill säga innan han åkte till Kanada som är hans andra hemland eftersom han har dubbelt medborgarskap.

Dallin Merret flög därför tillbaka till Finland enkom för att ta del av repövningen. Men då han anlände till Sandhamn i september fick han till sin besvikelse inte delta. Försvarsmakten hade inte meddelat reservisterna om att de ska sitta i karantän i två veckor om de har varit utomlands, berättar Dallin Merret.

– Jag är ärligt sagt frustrerad. Om jag själv har gjort ett misstag så är jag villig att erkänna det, men jag tror inte jag skulle ha kunnat göra något annorlunda.

– Jag har inte egentligen så mycket pengar så att jag kan hålla på och köpa flygbiljetter.

Dallin Merret som fick punga ut med 1 500 euro för att komma till Finland på repövning säger att cirka åtta andra personer var i en liknande situation.

Dallin Merret
Bildtext Dallin Merret betalade 1 500 euro för en flygbiljett till Finland, men fick inte delta i repetitionsövningen på grund av bristfällig kommunikation.
Bild: Dallin Merret

– Det mest komiska exemplet gäller en av mina undersergeanter som hade åkt till Norge för en jobbintervju. Han var bara utanför Finland i cirka tre dagar, han var dubbelvaccinerad och hade ett negativt covid-19-test men det dög inte eftersom han inte hade varit i karantän, berättar han.

Det står inte heller någon lättillgänglig information om karantänsreglerna på Försvarsmaktens webbplats, vilket kan bero på att direktiven varierar.

Försvaret har strängare coronadirektiv än hälsovårdsmyndigheterna

Dallin Merret är dubbelvaccinerad och enligt THL:s inreseregler i september behövde han inte vara i karantän då han anlände till Finland. Men Försvarsmakten har haft aningen strängare coronadirektiv på grund av att människor under tjänstgöringen är nära varandra, vilket ökar smittorisken.

– Jag fick gå på en fotbollsmatch, men jag fick inte delta i repövningen, säger Dallin Merret.

Enligt Max Arhippainen, Försvarsmaktens informationschef, varierar karantänskraven beroende på plats och coronasituation.

– Försvarsmakten har haft olika coronadirektiv under det senaste året. De har kunnat tillämpas på lite olika sätt i olika truppförband, beroende på de lokala omständigheterna, säger Arhippainen.

"Så ska det ju inte vara"

Arhippainen beklagar situationen, och säger att han inte känner till vad de olika truppförbanden kräver i dagens läge eftersom direktiven fortsättningsvis kan variera.

– Om informationen inte nått fram så är det beklagligt. Det är inte en situation som är önskvärd varken för de berörda eller för Försvarsmakten, säger Arhippainen. Så ska det ju inte vara.

Arhippainen säger att Försvarsmaktens kommunikation annars har varit god under coronapandemin, och att man inte heller ska skylla på reservisterna. Men Arhippanen tillägger att han inte har kunnat kolla upp detaljerad information om det här fallet.

Dallin Merret säger att han inte hyser agg mot Försvarsmakten och att han gärna skulle delta i en repövning om han fick en ny möjlighet.

Diskussion om artikeln