Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige inför covidintyg för inomhusevenemang

Från 2021
En broschyr för personer som tagit vaccinet mot covid-19 i Sverige
Bildtext Sverige inför covidintyg från och med den 1 december
Bild: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/All Over Press

Sverige inför vaccinationsbevis, det vill säga covidintyg, som ett alternativ till nya covidrestriktioner från och med den första december.

Intygen ska tas i bruk vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med mer än 100 deltagare. Målet är att minska spridningen av coronaviruset.

– Att kunna använda vaccinationsbevis som alternativ till restriktioner har varit en plan b, nu är det läget här. Avsikten är att det ska börja gälla den första december, säger demokrati- och kulturminister Amanda Lind under en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

Enligt folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell krävs åtgärden för att säkra att sjukvården inte överbelastas.

Evenemangsarrangörer tvingas inte kräva intyg, men de som inte gör det kommer att få följa andra krav.

– Det blir färre som kan delta och man måste ha ett visst avstånd mellan deltagare och liknande. De flesta vill inte begränsa sina evenemang, säger socialminister Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten återinför också rekommendationen om bred testning för coronavirus. Tidigare i höst beslutade Sverige att dubbelvaccinerade personer inte behöver testa sig även om de fått symtom.